Kış hastalıkları uyarısı

Kış mevsiminin gelmesiyle kapalı alanlarda çok daha fazla vakit geçirileceğini belirten uzmanlar bu mevsimde birçok hastalığa yol açan mikropların bulaşmasının da kolaylaştığını, hastalıklara karşı çeşitli önlemler alınması gerektiğini kaydediyor.

Kış mevsiminin gelmesiyle kapalı alanlarda çok daha fazla vakit geçirileceğini belirten uzmanlar bu mevsimde birçok hastalığa yol açan mikropların bulaşmasının da kolaylaştığını, hastalıklara karşı çeşitli önlemler alınması gerektiğini kaydediyor. kishastaliklariİlgi Göz Hastalıkları Merkezi'nden yapılan açıklamada, kış mevsimi ile ilgili vücut savunmasının güçlendirilmesi ve yakalanma riskinin fazla olduğu hastalıklar hakkında bilgi veren İlgi Göz Hastalıkları Merkezi KBB Uzmanı Prof. Dr. Erkan Tarhan, 4 dereceden düşük sıcaklıklarda burundaki tüylü hücrelerin aktivitesinin yavaşladığını ve bunun da burnun mikroplara karşı savunma fonksiyonunu azalttığını aktardı.

Hastalıkların bulaşma yolunun soğuklarda arttığını belirten Tarhan "Tipik olarak virüs alındıktan 1-2 gün sonra hastalık başlamaktadır. Üst solunum yolu hastası öksürerek, aksırarak virüsü 5-7 gün yaymaktadır. Şaşırtıcı olarak çocuklar erişkinlerden çok daha fazla bulaştırıcılardır ve bulaştırıcılıkları 15 gün kadar sürebilir. Bir toplumda salgın varsa bu toplumdakilerin yüzde 70'i hasta olmaktadır" ifadelerini kullandı.

HİJYEN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Korunma tedbirlerinin başında hasta kişilerin girdikleri ortamı sık sık havalandırmasının geldiğini belirten Tarhan, "Bu sayede havada asılı kalan mikropların solunması engelleniyor ve hastalığı yakalanmamak için önlem alınmış olunuyor. Hijyene uymak, hapşırıp, öksürürken damlacıkların saçılmasını önlemek,(kola doğru hapşırmak) ve hasta insanlardan uzak durmanın genel önlemlerinden. Bu ufak tedbirlerin özellikle bu mevsimde mutlaka uygulanması gerekli" diye devam etti. Vücudun C vitamini ihtiyacının günde 2 adet mandalina veya 1 adet portakalla karşılandığını belirten Tarhan "Günlük ihtiyaçtan daha fazla alınan C vitamini idrarla atılacak, depolanmayacak ve içerdiği asit nedeniyle mide ve taş problemlerine yol açacaktır" ifadesini kullandı. Prof.Dr Erkan Tarhan, hastalığa yakalanan kişilerin ilk önce doktora görünmelerini, sonrasında da bol bol istirahat etmelerini belirtti. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:04 Aralık 2013Yayınlanma Tarihi:07 Aralık 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.