Kilo, 12 çeşit kanseri tetikliyor!

Bel çevresindeki her 10 cm genişleme ve kilomuzdaki her 5 kg artışın Vücut Kitle İndeksi'nde 5 birim artışa neden olduğu bu artışın da kanser türlerine davetiye çıkardığı açıklandı.

Uzmanlar, "Yaşam tarzınızda değişiklik yaparak kanser ve kalp hastalıkları, tip 2 diyabet gibi kronik hastalıklara dur denebileceğine dikkat çekerek, dengeli ve kaliteli beslenin, düzenli egzersiz yapın, sigara ve alkolü azaltın/bırakın" tavsiyesinde bulunuyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Defne Kaya, vücut yağ oranının fazlalığı ile çoğunluğu sindirim ve hormonal sistemi ilgilendiren 12 çeşit kanser arasında ilişki bulunduğunu söyledi.

Doç.Dr. Defne Kaya, bu kanser türlerini şöyle sıraladı: "Pankreas, böbrek, yumurtalık, safra yolu, özefagus, kolon ve rektum (kalın bağırsağın makata yakın olan ilk 12 cm olan bölümü), mide, kemik iliği (multiple myelom: fazla hayvansal yağ tüketenlerde ve obezlerde daha sık görülür), akciğer, meme ve rahim kanseri."

VÜCUT KİTLE İNDEKSİNİZİ HESAPLAYIN

İlk yapacağımız şeyin vücut kütle indeksimizi (VKİ) hesaplamak olduğunu ifade eden Kaya, "Vücut ağırlığımızın boyumuzun karesine bölünmesi ile elde edilen VKİ'nin normal sınırlarda olup olmadığını kontrol etmeliyiz. İdeal VKİ: 19-24 yaş için 19-24; 2534 yaş için 20-25; 35-44 yaş için 21-26; 45-54 yaş için 22-27 ve 65 yaş üzerinde 24-29 aralığında olmalıdır" dedi.

BEL ÇEVRESİNDEKİ YAĞLANMA RİSK OLUŞTURUYOR

Vücuttaki toplam yağ miktarının önemli oduğunu belirten Doç.Dr. Defne Kaya, bel çevresindeki yağlanmanın önemli sağlık sorunlarına davetiye çıkarabileceğini belirterek "Bununla beraber yağın nerede biriktiğini bilmek daha önemlidir. Karın çevresinde gerçekleşen yağ birikimi, vücudun diğer bölgelerinde (kalça, basen) olan yağ birikiminden daha fazla sağlık risklerine neden olur. Bu nedenle bel çevresinin tek başına ölçümü ya da bel/kalça çevre oranı bize bazı hastalık durumları için önemli bilgilerverir.

Bel çevresi özellikle erkeklerde 94 cm, kadınlarda 80 cm'i geçmemelidir. Bel/kalça çevre oranı ise, şişmanlığa bağlı kronik hastalıkların görülme riskinin değerlendirilmesi açısından önemlidir. Bu oran cinsiyete göre farklılıklar göstermektedir. Bel/kalça çevre oranı erkeklerde 1.0, kadınlarda 0.8'in üzerine çıkmamalıdır" diye konuştu.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:11 Mayıs 2017Yayınlanma Tarihi:10 Mayıs 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.