'Kendimi boşlukta hissediyorum'

"Kendimi çabuk kaptırıp anlık mutlu oluyorum sonra da üzülüp hayattan kopuyorum..Şimdi tatilde de okul zamanındaki gibi beynim dolu olmuyor bir boşlukta gibiyim. "

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

 

SORU Son 8 yıldır kafam genelde hep sarhoş gibi genellikle sabahları bu devamlı sürüyor nedendir bir türlü geçmedi. CEVAP "Sarhoş gibi" kavramı kişiye göre değişebilmektedir. Sersemlik, zihin karışıklığı, ağrıya benzer olumsuz bir duygu veya algı, dinlenmemişlik duygusu gibi yorumlanabilir. Bu anlamlardan yola çıkarak bazı görüşler öne sürülebilir. Uyku kalitesi yeterli değilse, veya uyku dinlendirici değilse böyle bir durum yaşanabilir. Çözümlenmemiş ve sürmekte olan bir sorun (aile, iş sorunları gibi) nedeniyle zihin çok karışık olduğunda da böyle bir durum yaşanabilir. Kimi zaman havanın çok nemli olması benzer bir duruma neden olabilir. Bunların yanı sıra, bir bozukluğun belirtisi de olabilir, bunun için başka yakınmanızın olup olmadığı önemlidir. Bu belirti sizi rahatsız ettiği için, yaşadıklarınızı netleştirmek ve nedenini bularak çözüme yönelmek için bir psikiyatristle görüşebilirsiniz. SORU 15 yaşındayım. Kendimi çabuk kaptırıp anlık mutlu oluyorum sonra da üzülüp hayattan kopuyorum..Şimdi tatilde de okul zamanındaki gibi beynim dolu olmuyor bir boşlukta gibiyim. Sevdiğim kişilerle buluşup ayrılınca inanılmaz kötü hissediyorum kendimi. CEVAP Bu yaşlarda duygularda ve düşüncelerde hızlı değişmeler sık görülür. İnsanlarla ilgili değer yargıları da sık değişebilir. "Bir anda mutlu olup sonra üzülerek hayattan kopmak" yaşınızla ilgili olabilir, zamanla bunların durulması ve normal iniş-çıkışlara dönmesi beklenir. Bundan kurtulmak için insanlara ve olaylara gereğinden çok veya az değer vermemek, zamanı istenen etkinliklerle doldurmak yarralı olur. İnsanların sevinç de, üzüntü de yaşayabileceği, bunların yaşamın gerçeklerinden olduğu; hiçbir şeyin "hayattan kopmaya" neden olacak kadar önemli olmadığı yaşayarak öğrenilecektir. SORU Ben dışarı çıkınca çok rahatsız oluyorum yani kendimi artık eve kapattım. CEVAP Kendini eve kapatmanın çeşitli özellikleri olabilir. İnsanlarla yüz yüze görüşmekten ve sözel iletişimden kaçınmak, evde telefon ve internet gibi iletişim araçlarını da kapatmak, yaşama ve olaylara kahretmek, açık alana çıkınca sıkıntı duymak bunlardan bazılarıdır. "Kendini eve kapatmak" en masum şekliyle kısa bir süre kafa dinlemek için de olabilir, fakat sizin durumunuz buna pek uymuyor. "Kendini eve kapatmak ve dışarı çıkınca rahatsız olmak" bazı psikiyatrik bozukluklarla da ilgili olabilir. Bunlar agorafobi, depresyon, şizofreni gibi bozukluklardır; düşük olasılıkla sosyal fobi de olabilir. Durumunuzun bunlarıda hangisiyle ilgili olduğu veya bir başka nedenle mi ilgili olduğu ayrıntılı bir psikiyatrik muayene ile anlaşılabilir.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:04 Nisan 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.