KENDİLERİNİ GİZLİYORLAR

KENDİLERİNİ GİZLİYORLARPanik bozukluğu olan kişiler insanlardan uzaklaşmayı, saklanmayı tercih ediyor. Bu durum da sosyal hayatı altüst ediyor.

Birçok panik bozukluğu vakasına belirli derecelerde fobik kaçınma veya agorafobi -bir panik atağı sırasında kaçışın zor olacağı veya utanç vereceği ya da yardım bulunamayacağı yer veya durumlarda bulunmaktan korkma- eşlik eder. Bu korku, panik bozukluğu olan hastaların günlük etkinliklerini dramatik bir şekilde kısıtlamalarına yol açar. Bu kısıtlama ara sıra kendilerini eve hapsetmeye varacak boyutlara ulaşır

Beklenti anksiyetesi

Panik bozukluğu olan birçok hasta, ataklar sırasında önemli derecelerde beklenti anksiyetesi olduğunu da belirtmektedir. Beklenti anksiyetesi dönemleri, korkulan fobik bir durumu karşılamak için beklenilen durumlarda oluşur. Ancak bu dönemler, panik atakları gibi hızlı başlangıçlı ve yoğun dönemler değildir.

Panik bozukluğun sonuçları

Epidemiyolojik saha çalışmalarından elde edilen bilgiler, panik bozukluğunun, hastalarda, en az büyük depresyonlardaki kadar ya da daha fazla, sosyal ve sağlık sorunlarına yol açtığını göstermektedir. Bu sorunlar alkol bağımlılığı, sosyal ya da ailevi durumu veya her ikisinin de bozulması, fiziksel ve ruhsal sağlığın bozulması, mali durumun bozulması ve intihar girişimlerinin artmasıdır.

Dinamik ve analitik terapi nedir?

Dinamik yönelimli terapiler biraz farklıdır. Çok düzenli görüşmeler şeklide olmalı ve asla ara vermeden, haftada bir ya da iki kez yapılmalıdır. Dinamik terapi psikanalitik terapi diye adlandırılıyor. Kişinin, kişilik özelliklerini anlamaya yönelik, kendisinden kaynaklanan güçlükler nelerdir, kişilik yapısında olması gereken değişimler ne olmadır? konularına açıklık getiren serbest çağrışımlı bir terapi bu. Terapistin daha uzun süre dinlediği, katılımının az olduğu bir teknik. Burada süre uzun ve en az 1-1.5 yıl gibi sürüyor, hatta 6-7 yılı da bulabiliyor. Bu terapinin uygulanmasında güçlükler var çünkü terapistin bu konuda özel eğitim almış olması gerekiyor, hasta için de hem vakit, hem maliyet açısından sürdürmek zorlayıcı olabiliyor ama bazı durumlarda kesinlikle gerekiyor.

Bilişsel terapide neler hedef alınır?

Obsesif kompulsif bozukluklar, panik bozukluklar gibi sorunlarda uygulanan bilişsel terapiler var. Burada hedef alınan şeyler zihindeki olumsuz düşüncelerdir. Panik atakla ilgili olarak örneğin, 'bu atak beni öldürecek, çıldıracağım' gibi korkuların daha sağlıklı düşüncelerle yer değiştirmesi sağlanır. Kişinin kaçınmaları varsa bu durumda da davranışçı boyut devreye girer ve kişinin bunların üzerine adım adım gitmesi sağlanır. Bunu da kişi haftalık seanslarda belirlenen ödevleri uygulayarak gerçekleştirir ve aşmaya çalışır. Gerektiğinde terapistten yardım ister, burada öğrenme mekanizmaları devreye sokuluyor.

Doğru olan düşünceler

Bir kalp hastalığı veya akıl hastalığı söz konusu değildir.

  • Ölüme yol açmaz.
  • Kişiyi küçük düşürmez, bu nöbeti ancak yaşayan bilir.
  • Hastalıktan önce yapılabilen her şeye devam etmelidir, kaçınma gereksizdir.
  • Tedavi esnasında da panik nöbet yaşanabilir, bu iyileşmenin olmayacağı anlamına gelmez.
  • Panik nöbeti davet etmek gerekir, zira kişi kaçtıkça panik nöbet onu kovalar.
  • Hastane ve acil servis başvurularından uzak durulmalıdır.
  • Alkol ve madde kullanımını hatalı bir yaklaşımdır.

 

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:27 Kasım 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.