KARNE PSİKOLOJİSİNE DİKKAT

Şaban Özdemir (NP GRUP)

2011-2012 Eğitim öğretim yılının sona ermesine 20 günden az bir süre kaldı. Uzmanlar aileleri uyarıyor.

 


2011-2012 Eğitim öğretim yılının sona ermesine 20 günden az bir süre kaldı. Bir yıllık zorlu maratonun ardından hem öğrencileri hem de velileri bugünlerde karne telaşı sardı.

Öğrencilerin kimi iyi karneyle kimi ise kötü notlardan oluşan bir karneyle evine dönecek. Aileler ise çocuklarının başarı ya da başarısızlığına karşı gösterecekleri tepkilerle iyi bir sınavdan geçecek. Uzmanlar karneler nasıl olursa olsun ebeveynleri, anlayışlı olmaları konusunda uyarıyor.

TRT Okul'da yayınlanan "Anne Çocuk" programına konuk olan NPİSTANBUL Hastanesi çocuk-ergen psikiyatristi Dr. Nüket İşiten, ebeveynin karne karşısındaki tutumlarını, çocuğu ödüllendirme davranışını ve 3 aylık yaz tatilinin nasıl daha verimli kullanılabileceği konularında önemli değerlendirmelerde bulundu.

KURULACAK NİTELİKLİ İLİŞKİ DE İYİ BİR ÖDÜL

Başarıyı kabullenip paylaşmanın başarısızlığı kabul etmek ve paylaşmaktan çok daha kolay olduğunu vurgulayan Dr. Nüket İşiten, çocuk başarılıysa onu ödüllendirmek kadar doğal bir şeyin olamayacağını söyledi. Ödüllendirmenin başarının tekrarı için önemli olduğuna dikkat çeken İşiten, çocuğun gayretli olduğunu geri bildirimde bulunarak ona göstermek gerektiğini kaydetti. Ödülün illaki parayla alınan şeyler olmayacağını belirten İşiten, çocukla kurulacak nitelikli bir ilişkinin de ödüllendirmek olabileceğini söyledi.

Dr. Nüket İşiten:

"Kaliteli zaman; birlikte etkileşimin, karşılıklı duygu alışverişinin olduğu, duyguların paylaşıldığı ve herkesin de sonunda o tatmini yaşadığı zaman dilimidir.

Kötünün de geri bildirimi olmalıdır. Ancak iyi olanın altını çizmeye daha fazla ağırlık vermek gerekiyor. Örneğin berbat bir karne içinde çocuğun müzik dersi çok iyi ise o başarı da kutlanmalı, bu not üzerinden çocuğa yaklaşılmalı. Çocuğun gösterdiği çabanın farkında olunduğunu ona hissettirmek gerekir. Ne oldu da bu dersin böyle oldu. Ne yaparsak daha iyi sonuçlar alırız şeklinde iletişime geçebilmek önemli.

KİMİ MATEMATİKSEL KİMİ DE GÖRSEL ZEKÂSINI KULLANIR

Günümüzde çoklu zekâ kavramı diye bir şey var. 8 zekâdan bahsediyoruz bugün. İnsanların hepsi matematiksel zekâyla hayatta bir şeyler yapacak diye bir kural yok. Belki çocuk görsel perspektif alanda çok başarılı, onun için onu o yönde desteklemek gerekir. Çocuğun ilgi ve beceri alanına göre yönlendirmek çok önemli.

TATİL SÜRECİ NASIL DEĞERLENDİRMELİ?

3 ay çok iyi değerlendirilmeli. Nasıl daha efektif kullanabiliriz bunu düşünmeliyiz. Önemli olan bu zamanı çocukla birlikte planlamak. Olanaklar ölçütlerinde değerlendirilmeli. Tali köyde de yaz okulunda da değerlendirilebilir. Çocuğun hem zayıf hem de keyif aldığı yönler oyun ve eğlence tarzında desteklenmeli. Örneğin, matematik dersinden zayıf getiren çocuğa oyunla birlikte egzersizler yaptırılabilir.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:28 Mayıs 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.