KANSERLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER

A.A

Kadınların en çok korktuğu hastalıklardan birisi meme kanseridir. Ama önleminizi önceden alabilirsiniz. Mutlaka okuyun.


Kanser ölümlerinde akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer alır. Ancak son 30 yıl içinde tıp alanında meme kanserinin teşhis ve tedavisinde oldukça büyük ilerlemeler olmuştur. Meme kanserinden ölümler artık azalmaktadır. Eskiden meme kanserinde tüm meme dokusu yanında cilt ve kas dokuları da alınırken, şimdi sağlam dokulara fazla dokunulmayan tedavi seçenekleri uygulanmaktadır.

Belirti ve Bulgular: Meme kanserinin belirti ve bulgularını bilirseniz belki de hayatınızı kurtarmış olursunuz. Erken teşhisle hem tedavi şansınız artacak hem de sağlıklı uzun bir ömrünüz olacaktır. Memedeki çoğu kitle kanser değildir. Ancak tabii ki kanserin ilk belirtisi memedeki kitledir. Bu kitle genellikle ağrısızdır. Diğer belirtiler ise şöyledir;

• Meme başından gelen temiz veya kanlı akıntı
• Meme başında çekilme
• Memenin şeklinde veya yapısında değişiklik
• Meme çevresindeki deride düzleşme ya da çökme
• Meme derisinde portakal kabuğu görüntüsü olması

Ancak memenizde adet siklüsü ve gebelik süresince normal değişikliklerin olacağını da unutmayın. Bunun yanında kanser olmayan iyi huylu meme tümörleri de vardır. Eğer memenizde bir kitle ele gelir ya da başka bir değişiklik hissederseniz, doktora gitmeden önce bir adet döneminizin geçmesini bekleyin. Bir ayın sonunda halen aynıysa o zaman muayene olmanız gereklidir.

DOKTORA NE ZAMAN GİTMELİSİNİZ?

Çoğu meme kitlesi kanser olmamasına rağmen, ne olduğunu anlamak açısından en kısa sürede teşhis konması gereklidir. Çünkü bir sorun varsa, bunun tespit edilerek hemen tedavisi yapılmalıdır. Eğer memenizde bir kitle veya değişiklik hissettiyseniz ve bu bir adet dönemi boyunca aynı kaldıysa doktorunuza görünmelisiniz. Meme kanserinden tedavi gördüyseniz herhangi bir bulguda hemen doktorunuza görünün. Ayrıca ailede meme kanseri olan varsa ya da diğer risk faktörlerini taşıyorsanız mamografi açısından doktorunuzla görüşün.

Kendi kendine muayene: Tüm kadınlara, 20 yaşından itibaren her ay, kendilerine meme muayenesini yapmaları tavsiye edilir. Böylece meme muayenesini çok iyi yapabilecekler ve kanserin erken işaretlerini tespit edebileceklerdir.

Doktor muayenesi: 40 yaşına kadar her üç yılda bir doktor tarafından yapılacak meme muayenesi ile sizin yaptığınız muayenede fark edemediğiniz kitleler tespit edilebilir.

Mamogram: Mamogram ile meme dokusundaki kitleler X ışınları ile gösterilir. 40 yaşın üzerindeki her kadının yaptırması gereklidir. Ancak mamografi de kusursuz bir teknik değildir. Yanlış negatif ve pozitif çıkma olasılığı da mümkündür.

YAPMANIZ GEREKENLER:

• 20 yaşından itibaren kendi kendinize meme muayenesi yapın ve değişiklik bulduğunuzda doktorunuza görünün.

• 20 ile 30 yaş arasında iseniz her üç yılda bir, 40 yaş üzerinde iseniz her yıl doktorunuza meme muayenesi yaptırın.

• Eğer ailede kanser olan ya da diğer riskler varsa doktorunuzla görüşün ve daha sık kontrol yaptırın.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:06 Nisan 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.