Kamp hayatı biyolojik saati düzenliyor

Elektrik ışığı yerine daha fazla gün ışığı gibi basit bir reçeteyle uyku bozuklukları azalıyor.

Elektrik ışığı yerine daha fazla gün ışığı gibi basit bir reçeteyle uyku bozuklukları azalıyor.

kampYeni bir araştırmaya göre sadece bir haftalık kamp hayatı sayesinde bile iç saatimiz doğal gündüz-gece ritmine uyum sağlıyor. Colorado Üniversitesi’nden Kenneth Wright ve ekibi ilk önce bir hafta boyunca sekiz yetişkinin gün ve gece ritmini takip etmiş. Katılımcılar normal yaşamlarına devam ederken ne zaman yatıp kalkacaklarına kendileri karar vermişler. Aynı grup daha sonra bir hafta boyunca Rocky Mountains dağlarında kamp yapmış. Elektrik bağlantıları bulunmayan katılımcılara cep telefonu, el feneri veya diğer aydınlatma araçları verilmemiş. Katılımcılar deneyin ilk haftasında alışık olduklarından daha geç yatağa girip biraz daha geç (sabah sekize doğru) uyanmışlar. Bu şekilde güneş ışığından daha az yararlanıp, güneşin batışından sonra daha uzun süre elektrik enerjisinden yararlanmışlar. Katılımcıların biyolojik saati bu şekilde iki saat geri kalmış.

UYKU SORUNLARINIZI ÇÖZÜN

Bu durum melatonin oranıyla tespit edilmiş. Bu hormon gündüz-gece ritminin ayarlanmasından sorumludur. Karanlığın bastırmasından sonra melatonin oranı artar ve uykumuz gelir. Işık melatonin hormonunun üretimini durdurarak sabahları uyanmamızı sağlar. İlk deney haftasında melatonin oranı uykunun başlangıcından yaklaşık olarak iki saat önce artmaya başlarken, sabahları saat sekiz civarında uyanma sırasında azalmış. Fakat bir haftalık kamp hayatının ardından biyolojik saat yeniden doğal gündüz-gece ritmine uyum sağlamaya başlamış ve melatonin oranı güneşin batışından sonra artmaya başlayarak, sabahları ise gündoğumundan hemen sonra katılımcılar henüz uyanmadan düşmeye başlamış. Genelde sabahlayan insanlar bile doğal ışıklı ortamda yeniden erken kalkmaya başlıyorlar. Toplam uyku saati iki deneyde de aynı kalmış, ama doğal ritme uyum daha sağlıklı bir uyku demek diyor bilim insanları. Her insanın kamp yapma olanağının bulunmadığını düşünürsek, insanlara gün içinde güneş ışığından daha fazla yararlanmalarını, geceleri ise mümkün olduğunca daha az elektrik ışığı tercih etmelerini öneriyoruz diyor bilim insanları. BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:20 Ağustos 2013Yayınlanma Tarihi:22 Ağustos 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.