KALP KENDİNİ YENİLİYOR

NEW YORK TIMES

Yetişkin bir zebra balığı hasar görmüş kalbini herhangi bir iz bırakmadan yenileyebiliyor.

 


Bu inanılmaz yetenek başka balık ve amfibi hayvanlarda görüldü ancak daha önce bir memelide görülmemişti. Texas Üniversitesi'ne bağlı Southwestern Tıp Merkezi'nden araştırmacılar, Science dergisinin bu ayki sayısına yazdıkları makalede yeni doğmuş memelilerin kalplerinin kendi kendini onarabildiğini açıkladı.

Kardiyolog Hesham Sadek ve meslektaşları, bir farenin kalbinin bir parçasının doğumu izleyen ilk hafta içinde alınması durumunda kalbin kendini yenilediğini gözlemledi. Araştırmacılar, laboratuvar farelerinde apex olarak bilinen kalbin alt tarafından yaklaşık yüzde 15'lik bir bölümü çıkardı. Üç hafta içinde kayıp doku kendini yeniledi ve kalp iyileşti. Sadek, "Ancak doğumu izleyen yedinci günden sonra kalbin kendini iyileştirme yetisi kayboluyor.

Kalp duruyor. İnsanlar için bu yenileme yeteneğinin birkaç ay sürüyor olabileceğini düşünüyoruz" diyor. Makaleye göre, yeni doğanların hasar görmemiş kalp hücreleri yeni hücreler üretmekte kullanılabilir. Kök hücrelerin de bu süreçte katkıları olabilir. Bu çalışma doktorlara bir gün kalp rahatsızlıklarını tedavi etme umudunu veriyor.

Yeni doğan bebekler kalplerini yenileyebiliyorsa bu yeteneği yetişkinlerin kazanmasını sağlamanın bir yolu bulunabilir. Sadek, "Bu süreci düzenliyor olabilecek birkaç gene bakıyoruz. Daha sonra bu genleri faaliyete geçirecek ilaçları bulmaya çalışacağız. Belki kalbe bu yeteneği geri kazandırabiliriz" diyor.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:31 Mart 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.