Kalabalık ortamlardan sıkılıyorum biraz utangacım.

Kalabalık ortamlardan sıkılıyorum biraz utangacım.

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

i kendi yapan, arkadaşlarıyla günlere giden, yürüyen, yüzenbir kişi.yıllardır tansiyon hastası ve düzenli ilaç kullanıyor.Ancak son bir yıldır hareketlerini düşünerek yavaş yavaş yapıyor, unutuyor, son bir buçuk aydır olmamasına rağmen uyku bozuklukları (rüyalarını canlı olarak yaşıyor babama kendine zarar veriyor)yaşıyor. CEVAP Yaş ilerledikçe hem bedensel, hem de zihinsel işlevlerde azalma (yavaşlama) olur. Beynimizin işlev gören bölümü küçülür. Bunlar yaşla uyumluysa, bir hastalık olarak görülmez. Yaş ilerledikçe bunamanın (demans) görülme olasılığı da yükselir. İleri yaşlarda bunama ile depresyonun karışma olasılığı da yüksektir. Bu bilgilere göre, annenizin hem psikiyatri, hem de nöroloji uzmanı tarafından muayenesi uygun olur. SORU Kalabalık ortamlardan sıkılıyorum biraz utangacım. bu bende yaklaşık 10 senedir olan bir özellik çeşitli ilaçlar kullandım defalarca da uzman yardımı aldım yaklaşık 1 seneden bu yana düzenli olarak ilaç kullanıyorum. Çok faydasını gördüm. Yalnız bırakmak istiyorum. 10 gün ara veriyorum tekrar eski sıkıntılarım ortaya çıkıyor. CEVAP Durumunuz sosyal fobiyle veya çekingen kişilik yapısıyla ilgili olabilir. İlaçtan yarar görmeniz olumludur, ancak yeterli olmadığı anlaşılıyor. İyilik durumunuzun kalıcı olması da, iyileşme kadar önemlidir. İyilik durumunuzun sürmesinde en etkili yaklaşım bilişsel-davranışçı yaklaşımlarıdır. İlacınızı daha ne kadar süre kullanmanız gerektiğine bu tedavilerin ardından hekiminizle birlikte karar verirseniz, geriye dönüş olasılığı azalır. SORU 16 aylık bir kızım var. Göz teması iyi ama konuşmuyor el çırpmaları var oyuna fazla katılmıyor seslenince fazla tepki vermiyor. İstanbul’a getirdik MR ve EEG si temiz çıktı.Otizm ön tanısı konuldu.Size sorum 16 aylık bir çocuğu otizm teşhisi konulabilir mi? Erken teşhiste şansımız ne olur? CEVAP Otistik bozukluk tanısı için başlangıcın üç yaşından önce olması gerekir. On altı aylık bir çocuğa otistik bozukluk tanısı konabilir, zaten kızınıza da ön tanı olarak söylenmiş. Kızınızın göz temasının olması olumlu, fakat tek başına bu yeterli olmaz; belirttiğiniz diğer üç özellik olumsuz özelliklerdir. Otistik bozukluk tanısı için, belirlenen 12 belirtiden en az altısının olması gerekir. Asıl önemli olan, kızınızın gelişmesinin doğumundan itibaren nasıl ilerlediği ve yaşıtlarıyla arada fark olup olmadığıdır. Tüm bunlara ek olarak yaşına uygun testlerin yapılması, işitme güçlüğünün olup olmadığının belirlenmesi, uygun yaşta zeka testinin yapılması da önemlidir. Otistik bozukluğu olanların yaklaşık yarısında EEG anormalliği saptanır. MR tanı açısından çok fazla bilgi vermez, bazı daha ayrıntılı görüntüleme teknikleri kısmen bilgi verir. Tanı açısından en uygun olan, kzınızın gelişmesini yakından izlemek, bir çocuk ve ergen psikiyatristiyle düzenli ve sürekli bilgi alışverişinde bulunmak, yaşına uygun testlerin yapılmasıdır.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:21 Şubat 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.