Kadınlarda daha fazla görülüyor

Medipol Üniversitesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Taşçı, safra kesesi taşının sarışın veya kumral tenli, çok doğum yapmış, kilolu kadınlarda daha sık görüldüğünü söyledi.

Medipol Üniversitesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Taşçı, safra kesesi taşının sarışın veya kumral tenli, çok doğum yapmış, kilolu kadınlarda daha sık görüldüğünü söyledi.

safra_kesesiTaşçı, safra kesesinin karaciğerin salgıladığı safrayı depolama işlevi gören bir organ olduğunu anlattı. Safra kesesinin, karaciğerden atılan toksik maddeleri bağırsak yoluyla vücuttan uzaklaştırdığını ve yağ sindiriminde önemli görevler yaptığını aktaran Taşçı, safranın bileşiminde bulunan kolesterol ve çeşitli organik tuzlar arasındaki dengesizliğin taş oluşumuna yol açtığını bildirdi. Taşçı, aşırı yağ tüketimi ve hızlı kilo alıp vermenin safra kesesi taşı riskini artırdığını vurgulayarak, “Safra taşı kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülüyor. Genellikle, sarışın veya kumral tenli, çok doğum yapmış, kilolu kadınlarda bu rahatsızlıkla sık karşılaşıyoruz” diye konuştu.

ÖLÜME NEDEN OLABİLİR

Safra kesesi taşlarının “safra koliği” ile ortaya çıkabildiğine dikkati çeken Taşçı, genellikle yemeklerden sonra, karnın sağ üst bölümünde, 15 ila 30 dakika süren ve kendiliğinden gerileyen ağrılar oluştuğunu anlattı. Taşçı, safra kesesi rahatsızlığı bulunanların aşırı yağlı ve yüksek kalorili yiyecekler tüketmemesi gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı: “Safra kesesi rahatsızlıkları tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu konuda karşılaştığımız en büyük problem, safra kanalı ile bağırsağa açılan pankreas kanalının tıkanması sonucu pankreatit (iltihap) oluşmasıdır. Pankreatit, hafif bir karın ağrısı ile geçirilen bir rahatsızlıktan, uzun süre yoğun bakım şartlarında tedavi gerektiren ve ölüme kadar giden geniş bir perspektifte hastalıklara neden olabilir. Safra problemi yaşayanlar mutlaka uzman hekim kontrolünden geçmelidir.” A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:04 Nisan 2013Yayınlanma Tarihi:07 Nisan 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.