Kadınlarda Cinsel İsteksizlik

Kadınların tamamında ara sıra ortaya çıkan cinsel isteksizlik, birçok unsura bağlı olarak gelişir.

Özellikle;

    Psikolojik,
    Kültürel,
    Sosyal,
    Tıbbi durumlar nedeniyle ortaya çıkan kadınlarda cinsel isteksizlik, çoğu zaman eşler arasında büyük sorunların oluşması ile sonuçlanır.

Erkeklerde de sıklıkla görülen cinsel isteksizlik, daha çok kadınların yaşadığı bir rahatsızlıktır. Pek çok kadın bu rahatsızlığın farkında bile değildir. Cinsel isteksizlik nedir ya da kadında cinsel istekte azalma gibi konularda bilinçli olmayan bireyler, bu rahatsızlığın giderilmesi için de ne yapacaklarını bilemez.

Genel olarak eşlerin arasında var olan uyumsuzluk, anlayışsızlık ve farklı yaklaşımlar nedeniyle kadınların cinsel ilişkiden kaçınmaları ve uzak durmaları olarak bilinen cinsel isteksizlik, sağlıklı ve huzurlu bir yaşam için büyük bir tehdittir. Bu nedenle rahatsızlığın giderilmesi için gerekli olan tedavilerin yapılması önemlidir.

Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Nedenleri

Kadınlarda cinsel isteksizlik nedenleri pek çok farklı etkene bağlı olabilir. Bu etkenlerden bazıları şu şekildedir:

    Hormonal dengesizlikler,
    Akut ve kronik hastalıklar,
    Herhangi bir ilacın yan etkisi,
    Kendine güvensizlik,
    Daha önce yaşanmış olan olumsuz cinsel deneyim,
    Partner ile cinsel uyumsuzluk,
    Partnerle yaşanan sorunlar,
    Yetersiz cinsel eğitim,
    Çocukluk ve ergenlik döneminde yaşanan duygusal güçlükler,
    Anksiyete,
    Partnere olan güvensizlik,
    Cinsellikle ilgili korku ve kaygı,
    Depresyon,
    Bağlanma güçlükleri,
    Kişilik bozuklukları,
    Cinsel işlev bozukluğu,
    Cinsellikle ilgili dini ve kültürel değerlerdir.

Kadınlarda cinsel isteksizlik sebebi ne olursa olsun, gerekli olan tedavilerin yapılması ve rahatsızlığın giderilmesi önemlidir. Bu nedenle öncelikle rahatsızlığa neden olan etkenlerin en doğru şekilde belirlenmesi gerekir. Böylece ilgili alandaki bir uzmandan destek alınarak sağlıklı bir cinsel yaşama sahip olunabilir.

Çocukluk ve ergenlik dönemi travmaları cinsel isteksizliğin önemli nedenlerinden biri halindedir. Travmalar tedavi edilmeden cinsel isteksizliğin tedavisi mümkün olamayabilir.

Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Nasıl Çözülebilir?

Birçok kadının zaman zaman başına gelen cinsel isteksizlik, birçok farklı nedenden ötürü ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlığın giderilebilmesi için, öncelikle kadınlarda cinsel isteksizlik belirtileri gözlenmeli ve bu belirtilerin hangi etken nedeniyle ortaya çıktığı saptanmalıdır. Böylece cinsel isteksizliğin çözülebilmesi için doğru adımlar atılabilir.

Kadınlarda cinsel isteksizlik için ne yapmalı konusunda verilebilecek önerilerin başında, öncelikle eşlerin arasındaki sevgi ve şefkatin ön plana çıkarılması yer alır. Ayrıca eşlerin birlikte cinsel olarak uyarıcı olan romantik filmleri izlemesi, giyinmesi, farklı mekanlarda cinselliği denemesi, duygusallığı sözlerle paylaşması ve çeşitli sürprizler yapması cinsel olarak çiftleri birbirlerine yaklaştırabilir. Bütün bu çabalara rağmen hala rahatsızlık devam ediyorsa doğru tanının koyulabilmesi için bir uzmana görünmek şarttır.

Örneğin; cinsel isteksizlik gibi bir sorunu daha önce yaşamamış olan bir kadında bir anda bu rahatsız oluştuğunda, genellikle partnerler arasında var olan problemler başlıca sebepler olarak karşımıza çıkar. Bununla birlikte kendini bildi bileli bir kadın cinsel yaşamdan kaçınıyorsa ve bu konuda herhangi bir istek duymuyorsa, çoğu zaman çocukluk döneminden kaynaklanan cinsel kimlik problemi yaşıyordur.

Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Tanı Yöntemleri

Kadınlarda cinsel isteksizlik ve kuruluk problemi, bir süre sonra çiftlerin ilişkiye girmesini engeller ve boşanmayla sonuçlanabilecek ciddi sorunlara yol açar. Bu nedenle rahatsızlığın nedeni bulunarak, doğru tanı belirlenmelidir.

Cinsel isteksizliğin çok sayıda nedeni olabileceği için tanı yöntemlerinin kullanılması önemlidir. Bu nedenle cinsel isteksizlik sorunu yaşayan kadınların muhakkak alanında uzman bir hekime gitmesi gerekir. Hekim doğru tanı için pek çok seansın gerekli olduğunu ve eşin de bu seanslara katılması gerektiğini söyleyebilir. Bu süreçte cinsel isteksizliğine sebep olan nedenler araştırılır.

Ayrıca eşlerin birbirine karşı olan tavırları ve davranışları incelenir. Bununla birlikte aile öyküsü hekim tarafından dinlenir. Ardından fizik muayene ile başka sebeplerin olup olmadığı araştırılır.

Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Tedavi Yöntemleri

Cinsel isteksizlik tedavi edilebilir bir rahatsızlık olduğu için, uzmana en kısa sürede başvurulmalıdır. Kadınlarda cinsel isteksizlik tedavisi için öncelikle altta yatan nedenlerin belirlenmiş olması gerekir. Ardından nedene bağlı olarak hem psikolojik hem de ilaç tedavisi gerçekleştirilebilir.

Bazen psikolojik nedenler sonucu ortaya çıkan cinsel isteksizliğin giderilmesi için;

    Cinsel terapi,
    Aile terapisi,
    Bedensel egzersiz gibi tedavi yöntemleri uygulanır.

Bununla birlikte rahatsızlığın nedeni anatomik ve hormonal sorunlara bağlı ise ya da kalp, tansiyon, prostat, obezite gibi hastalıklar ise, alanında uzman bir hekim tarafından verilen kadınlarda cinsel isteksizlik ilaçları kullanılır.

Kadınlarda Cinsel İsteksizlik İçin Hangi Doktora Gitmeli?

Cinsel isteksizlik sorunu ile karşı karşıya kalan kadınların ruh sağlığı, bir süre sonra bozulabilir. Çünkü bu tür rahatsızlıklar özellikle eşlerini etkiler ve evliliklerini tehlikeye sokar. Ayrıca hastaların tüm sosyal yaşamı bu rahatsızlık sonucu olumsuz etkilenebilir. Bu nedenle rahatsızlığın giderilmesi için çözüm bulunmalıdır. Kadınlarda cinsel isteksizlik hangi doktora gitmeli sorusunun cevabı ise şu şekildedir:

    Androloji için psikiyatri birimine,
    Cinsel işlev bozuklukları tedavisi için psikoloji birimine,
    Kadın hastalıkları ve doğum için üroloji birimine gidilmelidir.

Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Hamilelik Belirtisi Olabilir Mi?

Sıklıkla karşımıza çıkan diğer bir soru da kadınlarda cinsel isteksizlik hamilelik belirtisi olabilir mi şeklindedir. Bu noktada bilinmesi gereken en önemli husus; hamileliğin ilk üç ayında östrojen ve progesteron hormonlarının düzeyi yükselir. Bu da kadınların cinsel arzusunu azaltır.

Cinsel İstek Hormonu Nedir?

Hormonlar kadınların cinsel istekleri üzerinde oldukça etkilidir. Cinsel istek hormonu nedir sorusu sıklıkla karşımıza çıkan ve en çok merak edilen konular arasındadır. Kadınların cinsellik konusunda istekli olmalarını sağlayan veya bu isteğin azalmasına neden olan hormonlar arasında;

    Östrojen,
    Progesteron,
    Testosteron gibi hormonlar bulunur.

Bu tür hormonlar kadınların psikolojik durumunu, enerji düzeyini, romantizm ihtiyacını, sosyalliğini, tatlı ihtiyacını, beslenme şeklini ve kilosunu etkiler. Bu hormonlar belirli dönemlerde çok daha farklı şekilde salgılandığı için, bu süreçte kadınların cinsel isteği değişiklik gösterir. Örneğin; adet dönemlerinde ve hamilelik sürecinde bu hormonların etkisi rahatlıkla fark edilir. Aynı şekilde 50 yaş üstü kadınlarda cinsel isteksizlik olmasının nedeni yine bu hormonlarla ilgilidir.

Frijit Ne Demektir?

Kadınlarda cinsel isteksizliğe neden olan rahatsızlıkların başında frijit gelir. Günümüzde frijit ne demektir sorusunun cevabını tam olarak bilen kişilerin sayısı oldukça fazla olmasına rağmen, bu rahatsızlıktan etkilenen kadınlar da bir o kadar fazladır.

Daha çok psikolojik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan ve kadınlarda görülen cinsel isteksizlik olarak bilinen frijit, sıklıkla karşımıza çıkan bir hastalıktır. Genellikle;

    Çocukluk travmaları,
    Çevre faktörleri,

    Partnerlerle iletişimsizlik ve uyumsuzluğa gibi etkenler sonucu ortaya çıkan bu rahatsızlığın tedavisi için cinsel isteksizlik psikiyatri alanındaki uzmanlardan destek alınması gerekir.

Frijitin tedavi sürecinde kadının kendine güvenmesi, kendini ve cinselliği tanıması, kendini suçlamaması ve sabırlı olması önemlidir.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:12 Aralık 2019

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.