İyi sporcu olmak isterken...

İyi sporcu olacağım diye sağlık göz ardı ediliyor!

İyi sporcu olacağım diye sağlık göz ardı ediliyor!

Türkiye bir sporcusunu daha kaybetti. Gerekçe kalp krizine bağlı ani ölüm.  Tekvando sporcusu Seyithan Akbalık’ın ani ölümü spor camiasını yasa boğarken, ani sporcu ölümleri tekrar gündeme geldi. Ağır antreman koşulları, yetersiz ve dengesiz beslenme ölüm nedeni olarak gösterilirken, ailenin gen haritası da ölümleri tetikliyor. sporİyi sporcu olacağım diye sağlığın göz ardı edildiğine dikkat çeken Genetik Uzmanı Korkut Ulucan, bazı genetik testlerle gizli problemlerin tanısını koyabildiklerini, böylece kalp krizlerini önleyebildiklerini hatırlatıyor. Gerek ülkemiz gerek ise dünya genelinde zaman zaman yaşanan ani sporcu ölümleri spor camiası başta olmak üzere hemen herkesi yasa boğuyor. Son örneğini ise yeni yaşadık. Mısır'ın Luksor kentinde düzenlenen Uluslararası Afrika Kupası'na katılan Türk sporcu Seyithan Akbalık'ın, müsabaka esnasında fenalaşarak yere yığıldı. Afrika Kupası’nda, 63 kiloda tatamiye çıkan 21 yaşındaki Akbalık, yaşamını kaybetti. Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Korkut Ulucan, ani sporcu ölümlerinin büyük bir bölümünün kardiyovasküler sistem bozukluklarından kaynaklandığını hatırlattı. Kardiyomiyopatik hipertrofi ve aritmojenik sağ ventrikül hipertrofisinin bu ölümlerin yaklaşık %80- 85’ ini oluşturuyor diyen Ulucan, kendilerini başarıya götürecek yolda yapılacak olan bilinçsiz bazı uygulamaların sporcuların sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini vurguladı. Özellikle ağır antreman koşulları, sporcuların yetersiz ve dengesiz beslenmeleri, yeteri kadar dinlenmemeleri sporcularda ağır problemlere neden olduğunu kaydeden Ulucan, genetik testlerin önemine vurgu yapıyor. Genetik testlerle birçok gizli problemin tanısını koymanın mümkün olduğunu ifade eden Korkut Ulucan, böylece ileride olası kalp problemlerinin de önlenebileceğini söyledi. ‘Sporcular yıl içinde rutin sağlık testlerinden geçirilmektedirler ve belki de spor kulüplerimizin en önem verdikleri konuların başında gelmektedir. EKG gibi testler fizyolojik olarak herhangi bir sorunu tespit edebilmekte, ayrıca uygulanan ek testler ile olası fizyolojik sorunlar saptanabilmektedir. Ancak genlerin yol açtığı problemler, genetik testler ile anlaşılabilir. Hayat boyunca sadece bir kez, spor hayatının başında yapılabilecek genetik analiz ile belkide sporcularda ileride olası bir kalp probleminin oluşmasının önüne geçebilecektir.” Özellikle ailesinde kalp krizi geçirmiş sporcuların daha dikkatli olması gerektiğini de vurgulayan Ulucan, kalp krizlerinin bir kısmının genetik nedenlerden kaynaklandığını ifade etti.

KALP KRİZLERİNİN BİR KISMI GENETİK

“Özellikle sarkomer proteinlerini kodlayan genlerdeki mutasyonlar, bu mutasyon taşıyıcılarında sorunlara yol açmaktadırlar.  Ebeveynlerinde veya birinci derece akrabalarında erken yaş kalp krizi geçirmiş sporcuların, diğer sporculara göre çok daha dikkat etmeleri gerekmektedir. Olası genlerin analiz edilmesi, özellikle otozomal dominant geçiş gösteren formlarda hiç şüphe yok ki sporcunun sadece spor hayatı için değil, normal hayatı için de önemli bilgiler sağlayacak ve belki de olası bir sorunun önüne geçecektir.” Birçok ebeveynin çocuğunun sağlığından ziyade iyi bir sporcu olmasını önemsediğine dikkat çeken Ulucan, sağılığın göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydetti.

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:17 Şubat 2014Yayınlanma Tarihi:24 Şubat 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.