İşte unutkanlığınızı önleyecek öneriler

Bütün gününüz "Neydi.. Neydi?" diye düşünmekle mi geçiyor? Aslında unutkanlığınızı ve konsantrasyon bozukluğunuzu en aza indirmenin çok kolay yöntemleri var. Bu listeyi mutlaka uygulamaya çalışın.

Son zamanlarda dikkatinizin çabuk dağıldığından, birçok şeyi unuttuğunuzdan, sık sık “Neydi... Neydi...” diye hatırlama güçlüğü çektiğinizden yakınıyor musunuz? “Yoksa Alzheimer mı oluyorum?” diye kaygılandığınız oluyor mu? Gerçekten de belleğiniz eski gücünü yitiriyor olabilir mi? Yoksa tüm bunların altında konsantrasyon sorunları mı yatıyor? Çağımızın bilişim ve iletişim olanakları, yaşantımızı kolaylaştırıp işlerimizin sonuca ulaşmasını hızlandırırken dikkat toplama, konsantre olma, odaklanma becerilerimize engel olmayı da ihmal etmiyor.

Sosyal medya ağlarına takıldığınızda “paçayı kurtarmak” hayli zaman alıyor. İletilerinize bakmanız, bazılarına hemen cevap yazmanız, SMS yollamanız, Facebook hesabınızı kontrol etmeniz ya da “Acaba Instagram’da en son neler paylaşılmış” merakını gidermeniz size epey pahalıya patlayabiliyor. Konsantrasyon düşmanları yalnızca iletişim ağları değil elbette. Uykusuzluktan açlığa, kullandığınız ilaçlardan iş yükünüze kadar pek çok nedeni olabilir. İşte onlar ve mücadele önerilerimiz...

ÖNCE STRESİ YENİN

Konsantrasyonun en belalısıdır. Sorunlar ağır basıp işlerin kötüye gidiyor olmasının yarattığı gerginlik, baş ve boyun ağrılarına, çarpıntı, titremelere ya da terlemeye neden olur. Yakınmalarınız konsantrasyonunuzu bozar. Birkaç dakika mola alıp nefes teknikleri ile rahatlamayı deneyebilirsiniz.

UYKU VE KAHVALTIYA DİKKAT

Yorgunluğun pek çok sebebi var: Uykusuzluk, kan şekeri düşüklüğü, demir, D ve B12 vitamini eksikliği... Bir erişkin için 6-8 saatlik verimli uyku, güne enerji dolu başlayıp başarıyla tamamlayabilmesi için yeterlidir. Mutlaka kahvaltı edin, öğün atlamayın, karbonhidratların kompleks olanlarını (tam tahıl, bulgur gibi) seçin.

BİRDEN ÇOK İŞLE UĞRAŞMAYIN

Aynı anda birden fazla işe yönelmek konsantrasyonunuzu baltalar. İşlerinizi önem sırasına koyup teker teker halletmeye bakın. Bazı işleri bir arada yapmak da zaman kazandırabilir: Telefonla konuşurken dosyalarınızı tertiplemek, yazıcıdan çıktı almak gibi... Bunu uyguladığınızda faydasını görebilirsiniz.

TELEFONDAN KURTULUN

Susmayan telefon, yanıp sönmesi bitmeyen ekran, aramalar, iletiler, WhatsApp uyarıları dikkatinizi dağıtmak için birebirdir. Yakınlarınıza iş saatlerinde ancak acil aramaları yanıtladığınızı söyleyebilirsiniz. Sesli mesaj servisine yönlendirme yapabilirsiniz. Elektronik postanızı belirli saatlerde kontrol edebilir, bunu çevrenizdekilere de bildirebilirsiniz.

HAPLARINIZIN YAN ETKİSİ OLABİLİR

Depresyon, kaygı bozukluğu, panik bozukluk ve uyku kaybı gibi ruhsal sorunlar için doktorların önerdiği ilaçların bir bölümü konsantrasyon eksikliğine neden olur. Kişi, uykusuzluk ya da iştahsızlık çekmese de çoktan depresyona girmiş olabilir. Bu durumu mutlaka doktorunuzla konuşmalısınız.

KAHVE ARASINI UNUTMAYIN

Sürekli aynı işler, sıkıcı tekrarlar, monotonlaşan toplantılar bir süre sonra dikkatinizin dağılmasına, konsantrasyonunuzun bozulmasına neden olabilir. İşlerinizin tekdüzeleştiğini hissettiğinizde kafanızı dağıtacak bir şey bulun: Bir kahve için, çıkıp 10 dakika yürüyün... Tazelenip yeniden kendinizi işe verebilecek enerjiyi toplayın.

SÜREKLİ HAREKET EDİYORSANIZ...

Hiperaktif olmak, dikkat eksikliği yaşamak çocuklara özgü değildir, erişkinlerin de başına gelebilir. Aldığınız sorumlulukları sürdürmede güçlük çekiyor, verilen işe odaklanamıyor, dikkat eksikliği yaşıyorsanız bunu bir uzmanla paylaşmanızda yarar vardır. Aksi takdirde sorun büyüyebilir...

PROF. DR. OSMAN MÜFTÜOĞLU


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:19 Ağustos 2015Yayınlanma Tarihi:17 Ağustos 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.