Işıl ışıl ortamda terapi

Zihinsel engelli çocuklar, "siyah" ve "beyaz" adı verilen duyusal bütünleme ve terapi odalarında rehabilite ediliyor.

Zihinsel engelli çocuklar, "siyah" ve "beyaz" adı verilen duyusal bütünleme ve terapi odalarında rehabilite ediliyor. zihinselZihinsel engelli çocuklar, Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV) Elazığ Şubesi'nin Hollanda'ki rehabilitasyon merkezlerinden örnek alarak hayata geçirdiği "siyah" ve "beyaz" adı verilen duyusal bütünleme ve terapi odalarında rehabilite ediliyor.

Vakıf yönetimince SODES kapsamında desteklenen projeyle Hollanda'daki rehabilitasyon merkezlerinden örnek alınarak hayata geçirilen odalar, Avrupa ülkelerinde zihinsel engelli çocukların rehabilitasyonunda yaygın olarak kullanılıyor. Engelli çocukların herhangi bir şekilde kendilerine zarar vermemeleri için duvarlarının ve içerisindeki oturma gruplarının yumuşak malzemeden yapıldığı odalarda fizyoterapist eşliğinde zihinsel engellilerde görülen duyu problemlerini gidermeye yönelik terapiler uygulanıyor. Odalar, çocukların eğlenmesi ve rahatlaması için de kullanılıyor. Beyaz odada oyun, sohbet, çizgi film, müzik gibi etkinliklerle eğlenen çocuklar, siyah odada ise karanlık ortamda dinlendirici müzik, led ışıklar ve su yatağıyla ruhsal olarak dinleniyor. ZİÇEV Elazığ Şubesi Müdürü Mevlüt Balkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vakıf olarak engelli öğrencilere daha iyi hizmet sunabilmek adına ARGE çalışmalarına büyük önem verdiklerini belirtti. Bu kapsamda vakfın yönetim kurulu üyelerinin ARGE faaliyetleri için gittikleri Hollanda'daki engelli okullarında gördükleri duyusal odaları kendi okullarında kurmaya karar verdiklerini aktaran Balkaya, "İnternetten araştırdık ve projenin bütün içeriğini not ettik. Daha sonra projeyi rapor haline getirip Valiliğe sunduk, oradan da geçti. Uygulama safhasındayız ama öğrencilerimiz odalardan çok güzel faydalanıyor" dedi.

AVRUPA'DA ÇOK YAYGIN Vakıfta görevli psikolojik danışmanlık ve rehberlik uzmanı Ahmet Dağtekin ise beyaz ve siyah odaların zihinsel engellilerde duyusal entegrasyonunun sağlanmasında büyük bir işleve sahip olduğuna dikkati çekerek, kentteki diğer okullarda yer alan engelli öğrenciler için de terapi seansları düzenlediklerini söyledi.

Avrupa'da özellikle otistik, mental retardasyon, down sendromlu, görme ve işitme engelli çocukları olan ailelerin bu odaları evlerinde de dizayn ederek çocuklarına daha rahat edebilecekleri bir ortam sağlamaya çalıştıklarını anlatan Dağtekin, "Engellilerde duyulara karşı ya çok aşırı ya da çok az tepki vardır. Örneğin ışığa, sese, renklere karşı bazen tepkiler istenilen düzeyde olmayabilir. İşte buradaki amaçlardan biri bu duyu eksikliğini duyu bütünlüğüyle tamamlamaktır" diye konuştu. Dağtekin, odaların zihinsel engellilerde özellikle mevsimsel geçişlerde görülen aşırı durgunluk ya da hırçınlığın giderilmesi amacıyla da kullanıldığını, engelli öğrencilerdeki durgunluğun giderilmesinde daha çok beyaz odadan faydalandıklarını belirterek, şunları kaydetti: "Siyah oda ise engelli öğrencilerimizin rahatlamasını ve kendini daha iyi hissetmesini sağlıyor. Odaya girdikten birkaç dakika sonra müziğin, ışığın ve su yatağının etkisiyle engelli öğrencimiz tamamen kendisinden geçiyor, bizim varlığımızı bile unutabiliyor. İnanın müdahale etmesek saatlerce bu odada kalacak. Müziğin, ışığın, su yatağının ve odanın etkisiyle deşarj olmuş ve rahatlamış şekilde öğrencilerimizi buradan çıkarıyoruz." Türkiye'de bir rehabilitasyon merkezinde ilk defa uygulamaya koydukları duyusal odaların insana gerçekten huzur verdiğini vurgulayan Dağtekin, sağlıklı insanların da bu odaları evlerinde oluşturarak stres, hırçınlık ve durgunluk anlarında faydalanabileceklerini sözlerine ekledi. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:27 Mayıs 2014Yayınlanma Tarihi:31 Mayıs 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.