İşe girmek için çekilişe katılıyorlar

Kamu yerlerinde peçe takılmasıyla ilgili tartışma, sonunda bireysel özgürlüklere verdiği değerle övünen İngiltere'ye de ulaştı.

Kamu yerlerinde peçe takılmasıyla ilgili tartışma, sonunda bireysel özgürlüklere verdiği değerle övünen İngiltere'ye de ulaştı.

ispanyollarLondra'da bir yargıç, Eylül ayında bir tanığı tehdit ettiği suçlamasıyla yargılanan Müslüman bir kadının gözleri hariç tüm yüzünü örten bir peçeyle duruşmaya katılabileceğine, ancak ifadesinin daha iyi değerlendirilebilmesi için jüri karşısında onu açması gerektiğine hükmetti. Bu kararın öncesinde Birmingham Metropolitan Üniversitesi , ayrımcılık yapıldığı suçlamaları ve protestolarının ardından, peçe yasağını geri çekmişti. Bu örnekler, hükümetin peçe konusunda sessiz kalmasının giderek zorlaşacağını gösteriyor. Nitekim Avrupa'nın en büyük Müslüman nüfusa sahip ülkesi Fransa'da bununla ilgili bir yasa çıkmıştı. Fransa, kamusal yerlerde yüzü tümüyle örten peçe takmayı laiklik ve kamu düzeni adına iki yıl önce yasaklamıştı. Fransız devlet okullarında dini simgeleyen giysiler de yasak. İngiltere'de, kamu yerlerinde peçe takmanın yasaklanmasını isteyen ve aralarında Parlamento üyelerinin de bulunduğu bazı kesimler, örtünmek ve laik Batı toplumuna karışmamak için ailelerinden baskı gören genç kadınları koruduklarını savunuyor. Karşıt görüştekilerse bu tür yasakların kişisel ve dini özgürlükleri kısıtladığını düşünüyor. Başbakan yardımcısı Nick Clegg 16 Eylül'de Glasglow'da yaptığı bir konuşmada, "İnsanlara nasıl giyinmeleri gerektiğini söylemenin İngilizliğe çok aykırı olduğunu düşünüyorum" demişti. Ancak Clegg, bu beyanına bir şart getirmeyi ihmal etmedi ve "yüzü tümüyle örten peçeyle ilgili bazı istisnaların" olduğunu ekleyerek, havaalanlarındaki güvenlik kontrollerini ve okul sınıflarını hatırlattı. Başbakan David Cameron'un sözcüsü de okul gibi kurumların, ayrımcılığı men eden yasalar çerçevesinde, kendi kurallarını koyma özerkliğine sahip olması gerektğini; ancak başbakanın genel bir yasak fikrini desteklemediğini belirtti. Kamu yerlerinde peçe takılmasına karşı çıkanlar, okullara karar alma özerkliği tanıyan hükümet politikasından taviz verildiğini savunuyor ve Birmingham'daki okulun baskılar karşısında yasağı geri çekmesini örnek gösteriyor. Birmingham Metropol itan Üniversitesi'yse yaptığı açıklamada, "bireylerin kişisel giyimlerinde kültürel değerlerini yansıtmalarına müsaade edecek" bir kural değişikliğini tercih ettiklerini belirtti. Geçtiğimiz günlerde yapılan Londra'daki duruşmada yargıç Peter Murphy, 22 yaşındaki Londralı kadın davalının isteğini gözeten bir yol izlemişti. Yargıç, davalının yüzünü kendisinin, jürinin ve avukatların görebilmesi gerektiğini ifade etti. Davalı bunun dışında yüzünü örtebilecek. İngiltere Müslüman Konseyi Sosyal İşler ve Aile Komitesi başkanı Talat Ahmed ise "son olayların gereksiz bir tartışma ortamı yarattığını" belirterek, "oysa asıl ihtiyaç duyduğumuz şey mantıklı ve sağduyulu bir diyalogdur" diyor. THE NEW YORK TIMES

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:01 Ekim 2013Yayınlanma Tarihi:02 Ekim 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.