İş yoğunluğu aile içi ilişkilere nasıl yansıyor?

Aile yaşanan sorunların çoğunun temelinde yeterince zaman geçirilememesi yatmaktadır. Peki iş yoğunluğu aile içi ilişkilere nasıl yansıyor?


İş yoğunluğu aile içi ilişkilere nasıl yansıyor? Aile yaşanan sorunların çoğunun temelinde yeterince zaman geçirilememesi yatmaktadır. Paylaşımın az olması hem eşleri hem de çocukları derinden etkilemektedir. Eksik kalan yanlarının giderilmesi konusunda yaşanan durumlar ise çoğu defa psikiyatri merkezlerine başvurmayı gerektirmektedir.
İlgi ve sevginin ortaya konulması her şartta gerekli... Hem de her yaşta buna ihtiyaç vardır.
Yoğun iş temposu içinde çalışıldığında bu durumun aile içi ilişkilere ne şekilde yansıdığını Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi çalışana Psikolojik Destek Biriminden Uzman Psikolog Dr. Ercüment Doğan moral haber.net için değerlendirdi:

Çalışan kişilerin, ailelerinin ve işlerinin talep ettiği farklı rollerden değişik şekillerde etkilendiklerini görüyoruz. Ailevi ve iş ile ilgili kişiden beklenen rollerin kişi üzerinde aşırı yük oluşturması sıkça rastlanan bir durum. Sadece iş yoğunluğu aile içi ilişkileri etkilemekle kalmıyor. Özellikle kadınlar için ev ve çocuk ile ilgili yapmaları gereken işler kadının iş hayatını olumsuz etkileyebiliyor.  Yani, kapsamlı bir şekilde baktığımızda iş-aile çatışması ya da uyuşmazlığı, iş ve aile yaşantısının eşzamanlı olarak beraberinde getirdiği birbiriyle bağdaşmaz taleplerden ve baskılardan kaynaklanıyor. İnsanlar birçok rolün beraberinde getirdiği beklentileri karşılamada sorunlar yaşayabiliyorlar. Çalışma hayatının taleplerinin aile ile ilişkili sorumlulukları yerine getirmeyi engellemesi, işe ayrılan zamanın kişinin sosyal hayatını kısıtlaması gibi durumlarla karşılaşılabilmekte. Örneğin çalışan kişi uzun süren çalışma saatlerinden sonra akşam yemeğini hazırlamak için enerjiye sahip olamayabilmekte, akşam eve geç gelmek sinemaya gitmeyi ya da arkadaşlar ile buluşmayı imkânsız hale getirebilmekte, anne eve geç geldiğinde çocukların birkaç saat evde ilgiden yoksun kalabilmekte, kariyeri ile ilgili endişeleri özellikle kadın çalışanların çocuk sahibi olma isteklerini etkileyebilmekte. Diğer taraftan kişinin kariyerinde başarılı olmak için aşırı bir çaba gösteren bir anne, çocuğunu normalde tercih edeceği şekilde büyütemediğinin farkına varabiliyor, eşler arasında iş başarısı ile ilgili rekabet olabiliyor. Bazı durumlarda sosyal baskılar devreye girmekte ve kocanın ev işi yapması, annenin eve geç gelmesi gibi olgular ve iş gezilerine çıkmak ya da çocuk yapmayı geciktirme kararı gibi konular üzerinde akrabaların ve yabancıların eleştirileri gibi durumlar aile için stres kaynağı olabiliyor. Bu gibi durumlar aile içinde sonu boşanmaya kadar gidebilen sorunlar yaşanmasına yola açabiliyor.

KAYNAK: //www.moralhaber.net

 

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:25 Temmuz 2023Yayınlanma Tarihi:01 Ocak 2000

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.