İş dünyası 'yalan' eğitiminde
Çok büyük bir satın alma ya da birleşme anlaşmasında pazarlık payını artırmak isteyen iş adamları, kuruma yeni yetenekleri kazandırmak isteyen İK uzmanları, karşılarındaki kişilerin yalan söyleyip söylemediğini anlamak için ‘yalan eğitimi’ alıyorlar.

Çok büyük bir satın alma ya da birleşme anlaşmasında pazarlık payını artırmak isteyen iş adamları, kuruma yeni yetenekleri kazandırmak isteyen İK uzmanları, karşılarındaki kişilerin yalan söyleyip söylemediğini anlamak için ‘yalan eğitimi’ alıyorlar.

YALANI NASIL ANLARIZ? Bu durumlarla karşılaşırsanız sakın inanmayın;
- Hikâye ile anlatan kişi birbirine tutarlı mı? Sesinin tonundaki tutarlılık da önemli işaretlerden biri. Yalan söylerken sesimiz birkaç ton alçalabilir. - Diyelim ki eşiniz çayını karıştırırken “Aşkım beni hiç aldattın mı?” diye sordunuz... Karıştırma işlemi durduysa, “hayır” cevabı tak diye gelmediyse, “hayır” cevabı yerine duyduğundan emin olmanıza rağmen “Ne dedin aşkım?” ya da “Kim görmüş?” gibi sorular geliyorsa eyvah eyvah... - Yalan hikâye, yaşanmadığı için ayrıntı da barındırmaz ya da verilen ayrıntılar kurgudan ibarettir. - Genellikle yalan söyleyenin zaman kazanmak için soruları tekrar etmesi yaygın bir uygulamadır. Yani, dikkat az ilerde bir yalan sızıntısı olabilir... Bu durumlarla karşılaşırsanız içiniz rahat olsun, inanabilirsiniz; - Doğru hikâye içeriğinde zaman, yer bilgileri de barındırır hatta detay içerir; “Günlerden 2 Temmuz’du, iyi hatırlıyorum çünkü o gün 10. evlilik yıldönümümüzdü” gibi... - Doğru hikâye içindeki kişiler arasında etkileşimleri de barındırır, “Git dedim, gitmedi” gibi. - Anlatılanlar esnasında, aniden çalan kapı, telefon, odaya giren biri gibi anlık gelişen bir olaydan bahsediliyorsa dinlediklerinize güvenebilirsiniz... - Kişi konuya kendi duygularını katıyorsa “Üzüldüm”, “Şaşırdım”, “Mutluluktan deliye döndüm” gibi, bu güvenirliliğe işaret edebilir. - “Hatırlamıyorum” ifadesi hem doğru hem de yalan ifadede geçer. Burada dikkate alınacak olan bu cevabın ne kadar hızlı geldiğidir. EĞİTİM TAKVİMİ Duygusal Beceriler ve Yetkinlikler eğitimi 19-20-21 Ekim’de yapılacak. Programda, katılımcılara sözlü ve sözlü olmayan iletişim dili, yüz ve beden okuma teknikleri için gerekli olan bilgiler verilecek. Doğruluğu ve Güvenilirliği Değerlendirmek eğitimi ise 22-25 Ekim’de yapılacak. Bu program kişileri okumak, gerçekliklerini ve güvenilirliklerini değerlendirmek için tasarlandı. Eğitimler 3 ay arayla açılacak. HÜRRİYET
Bu yazı 3483 kez okundu
Yayınlanma Tarihi : 20 Kasım 2014 Perşembe, 10:00
Güncelleme Tarihi : 19 Kasım 2014 Çarşamba, 11:30