İnternet uyku düzenini bozuyor

Daha çok vardiyalı çalışanlarda ortaya çıkan uyku düzenindeki bozukluk, internet alışkanlığı nedeniyle genç yaştakilerde de görülüyor.

Daha çok vardiyalı çalışanlarda ortaya çıkan uyku düzenindeki bozukluk, internet alışkanlığı nedeniyle genç yaştakilerde de görülüyor.

uyku_internetUzmanlar daha çok vardiyalı çalışanlarda ortaya çıkan uyku düzenindeki bozukluğun, internet alışkanlığı nedeniyle genç yaştakilerde de görülmeye başlandığını söyledi.

İNTERNET BAĞIMLILIĞINDAN KURTULUN

Uyku bozuklukları uzmanları, sabah uyandıklarında kendini dinlenmiş hissetmeyenler, unutkanlık, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğundan yakınanlar, eskiye göre daha çabuk sinirlenenler, kolay kilo veremeyenler ve tansiyon sorunu olanlarda uyku bozukluğunun araştırılması gerektiğini bildirdi. Uyku bozukluklarında nöroloji, göğüs hastalıkları, kulak burun boğaz ve psikiyatri uzmanlarının ortak değerlendirmesiyle çok yönlü yaklaşım sunulmasının büyük önem taşıdığını ifade eden uzmanlar, şu bilgileri verdi:

UYKU BOZUKLUĞUNUZ MU VAR

“Tanımlanmış onlarca uyku bozukluğu olmakla birlikte erişkin dönemde sıklıkla süreğen uykusuzluk (kronik insomnia), obstrüktif uyku apne sendromu, huzursuz bacak sendromu, uykuda periyodik bacak ve kol hareketleri ile narkolepsi ile karşılaşılır. Çocukluk ve ergenlikte ise bunların yanı sıra uyurgezerlik, uykuda kabus bozukluğu ve uyku terörü gibi rahatsızlıklara da rastlanır.”

SAĞLIKLI BİR UYKU İÇİN

-Her gün aşağı yukarı aynı saatte kalkmaya özen gösterilmeli. -Gün içinde yeterli ışık alan ortamlarda bulunulmalı. -Uyku gelince yatılmalı. -Gece uykuya dalmakta ya da uykuyu sürdürmekte zorluk çekenler öğleden sonraları uyumaktan kaçınmalı. -Kahve, sigara ve alkol özellikle akşam saatlerinde kısıtlanmalı. -Hafta içinde belirli günlerde yürüyüş veya diğer spor aktivitelerine zaman ayrılmalı. -Yatmadan en az bir saat önce günlük aktiviteler bitirilip fiziksel ve ruhsal açıdan uykuya hazır olunmalı. -Sadece uyumak için ısı, ses ve ışık izolasyonu bakımından konforlu bir yatak odası ortamı sağlanmalı. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:09 Ocak 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.