İnternet köpek zihnine ışık tutuyor

Köpeklerle ilgili veriler toplamaya yarayan yeni bir web sitesi. İnternet köpek zihnine ışık tutuyor.

Köpeklerle ilgili veriler toplamaya yarayan yeni bir web sitesi. İnternet köpek zihnine ışık tutuyor.

internet_kopekBrian Hare 1995'te köpeği Oreo'nun ne düşündüğünü merak etmeye başladı. O dönemde Atlanta'daki Emory Üniversitesi'nde Michael Tomasello ile birlikte hayvan psikolojisi üzerine araştırmalar yapıyordu. İnsanlar, diğer insanlardan gelen sinyallere karşı aşırı derecede hassastır. Diğer insanlardan aldığımız bilgiyi, kendi kendimize çözemediğimiz sorunları çözmek için kullanırız. Tomasello yaşayan en yakın akrabamız olan şempanzelerin bu sosyal iletişimin büyük bir bölümünü genelde kaçırdığını fark etti. Örneğin saklanmış bir muzun yerini işaret etmek, bir şempanzenin muzu bulmasına yardımcı olmuyor. Ancak Hare'nin bunun diğer hayvanlara genellenemeyeceğini düşünüyordu. "Bence benim köpeğim bunu yapabilir" dedi. Akıl hocasını ikna etmek için, tenis toplarını yakalamaya çalışan Oreo'yu videoya kaydetti. Solu ya da sağı işaret ettiğinde, köpek işaret edilen yöne doğru koşarak topu buluyordu.

İNTERNET BAĞIMLISI OLMAYIN

Hare daha sonra garajındaki f incanların altına sakladığı yiyecekleri kullanarak kapsamlı bir deney yaptı; Oreo, Hare'nin işaret etmesinden sonra her seferinde doğru fincanı seçmeyi başardı ve Hare'yi daha önce hiç görmemiş olanlar da dâhil diğer köpekler de benzer bir performans sergiledi. Köpekler işaret etme testini gerçekten de geçebilirken, onların vahşi akrabaları kurtlar geçemedi. Şu anda Kuzey Carolina'daki Durham Üniversitesi'nde doçent olarak görev yapan Hare, köpeklerin zihnini incelemeye devam ediyor ama araştırmaları, inceleyebileceği köpeklerin sayısından ötürü kısıtlı oldu. Hare, dünyanın dört bir yanındaki köpek sahiplerinin yardımıyla, araştırrmalarını genişletmek istiyor. O, aynı zamanda insanların köpeklerinin bilişsel yeteneklerini test edebilecekleri, evcil hayvanları hakkında bilgi sahibi olabilecekleri ve kendisine ve meslektaşlarına on binlerce köpek hakkında bilimsel veri sunacak olan bir internet sitesi geliştiren Dognition isimli yeni bir şirketin de bilim direktörü. Hare, daha önceki araştırmalarına dayanarak, atalarının ilk insan yerleşimlerinin etrafında dolaşmaya başlamasıyla birlikte, köpeklerin olağanüstü bir sosyal zeka geliştirdiklerini öne sürüyor. Hare ve karısı Vanessa Wood'un "The Genius of Dogs" isimli yeni kitaplarında açıkladıkları üzere, doğal seçilim, insanların niyetlerini daha iyi anlayabilen köpeklere avantaj sağladı. Fakat bu evrimleşme köpeklere bilişsel bir yetenek kazandırırken, onları genel olarak daha zeki yapmadı. Hare, "Eğer onları birer birey olarak kurtlarla kıyaslarsanız, aptal görünürler. Ama onlara bir insanın bir problemi nasıl çözdüğünü gösterirseniz, dâhiye dönerler" diyor. Hare'nin asıl amacı, uzun süredir cevaplanmayan sorulara ışık tutacak bir veri tabanı oluşturmak. Bilim insanlarının Dognition'ı köpek eğitmenlerine ipuçları vermek için kullanabilmesini uman Hare, Dognition kullanıcılarının şimdiden bir hipotez ortaya attıklarını söylüyor. Köpeklerde empatiyle hilekârlık arasında şaşırtıcı bir bağlantı tespit edildi. Sahiplerine en çok bağlı olan köpeklerin, yiyecek çalmak için sahiplerini en çok gözlemleyen köpekler olduğu anlaşıldı. THE NEW YORK TIMES

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:06 Mayıs 2013Yayınlanma Tarihi:10 Mayıs 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.