İLAÇLARA HIZLI ERİŞİM İSTİYOR

Zeynep Güçlücan

Araştırmaya katılanların % 64,2'si, Avrupa ve ABD'de hastalara sunulan yeni ilaçların hemen veya en geç 6 ay içinde Türkiye'de hastalara sunulmasını istiyor. Ayrıca toplumun % 85'i Hükümetin Türkiye'de yenilikçi ilaçların geliştirilmesini sağlayacak mevzuatı uygulamasının önemli olduğunu vurguluyor.

Batı, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde yürütülen araştırma Türk toplumunun, Avrupa ve ABD'de hastalara etkin tedaviler sunan yeni ilaçlara hızla erişmek istediğini ortaya koydu. Çalışmaya katılanların % 64,2'si hemen veya en geç 6 ay içinde yeni ilaçlara ulaşabilmek istiyor. Soruları yanıtlayanların % 57'si pratisyen ve aile hekimlerinin hasta için en uygun ilacın reçetesini yazabilmesini isterken, % 85'i de Hükümetin Türkiye'de yenilikçi ilaçları geliştirilmesini sağlayacak mevzuatın uygulamasına önem veriyor.

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Genel Sekreteri Engin Güner şunları söyledi:

"Ülkemizde geçtiğimiz yıllarda gerek sağlık hizmetlerine gerekse de ilaçlara erişim güçlendi. Ancak toplumun bunu yeterli bulmadığı, yenilikçi ilaçlara daha hızlı; Avrupa ve ABD ile aynı veya en kısa süre içinde erişmek istediği ortada. Üstelik toplum son bir yılda bu konuda biraz yavaşlama olduğunu düşünüyor. GfK'nın çalışması bu isteği net bir şekilde ortaya koyuyor. Toplumun yeni ilaçlara hızlı erişim isteğine cevap vermenin yolu, toplum için değer yaratan yenilikçi ilaç endüstrisini teşvik etmekten, şeffaflığı güçlendirmekten ve yatırım ortamının iyileştirilmesinden geçiyor. Hükümetimizin bu yönde sağlık sektöründe attığı adımları sürdürmesi ve reformları hızla tamamlaması gerekiyor. Yenilikçilik güçlendiği takdirde, ilaç sektörümüz hastalarımıza çok daha kapsamlı hizmetler sunacağı gibi, küresel düzeyde de güçlü ve iddialı bir konuma gelecektir."

İhtiyaç duyulan ilaca hemen erişmek gerekiyor

Çalışmada yer alan, "Avrupa'da hastaları tedavi eden bir ilaç bizim ülkemizde de doktorlar ve hastalar tarafından ulaşılabilir olmalı" ifadesini katılımcıların % 93'ü onayladı. Bunun yanı sıra, soruları yanıtlayanların % 64,2'si Avrupa ve ABD'de hastaların kullanımına sunulan yeni ilaçlara hemen veya en fazla 6 ay içinde erişebilmek istiyor.

Yeni aşılar konusunda da, çalışmaya katılanların % 76'sı Avrupa veya Kuzey Amerika'da yeni bir aşının onaylanması ve geri ödeme listesine alınması durumunda, Türkiye'nin en kısa zamanda aynı uygulamayı yapması gerektiğini kaydettiler.

Yenilikçi ilaçlara erişimi kolaylaştırmak açısından yöneltilen sorularda, katılımcıların % 85'i Türkiye'de Hükümetin yenilikçi ilaçları geliştirilmesini sağlayan mevzuatı uygulaması gerektiğini, % 57'si de pratisyen ve aile hekimlerinin hastanın sağlığı için en uygun ilaç ve tedaviyi reçete etme özgürlüğüne sahip olması gerektiğini belirttiler.

Araştırma son bir yılda ilaca erişimi kolaylaştıran uygulamaların biraz yavaşladığını da ortaya koyuyor. Çalışmaya katılanların %35'i son 1 yıl içerisinde ilaca erişimlerinin zorlaştığını, %28'i ise aynı kaldığını belirtiyor.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:23 Şubat 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.