İç saatimiz bağışıklı sistemini değiştiriyor

ABD’de çalışan bir Türk tıp profesörü, enfeksiyon riskinin ne kadar büyük olduğunun günün hangi saatinde bedene girdiğine bağlı olduğunu saptadı. İç saatimiz bağışıklık sistemini değiştiriyor.

ABD’de çalışan bir Türk tıp profesörü, enfeksiyon riskinin ne kadar büyük olduğunun günün hangi saatinde bedene girdiğine bağlı olduğunu saptadı. İç saatimiz bağışıklık sistemini değiştiriyor.

Yale Üniversitesi Tıp Okulu’nda Erol Fikriğ ve ekibi, bir bağışıklık proteininin gün içinde beden kimyasının değişiminden ne şekilde etkilendiğini buldu (Immunity). Enfeksiyonun şiddeti, gün içinde alındığı zamana bağlı olarak değişmekte. Cambridge Üniversitesi araştırmacısı Akhilesh Reddy de gelecekte üretilecek olan ilaçların, iç saatimizdeki değişime göre etkiyeceğini düşünüyor. Bitkiler, hayvanlar hatta bakteriler bile yirmi dört saatlik günlük ritmi yaşarlar. Beden kendi çevresinin zamanıyla aynı olmayan bölgelerde bulunduğunda jetlag (saat farkına bağlı ortaya çıkan rahatsızlık) sendromu gelişmekte. Bağışıklık sisteminin gün içinde değiştiği zaten biliniyordu ancak son araştırmada bunun nedenleri üzerinde yoğunlaşıldı. Bağışıklık sistemi bir enfeksiyonu tanıyabilmek için önce onu tanıması lazım. Fikriğ ve ekibi bu süreçte rol oynayan proteinlerden biri olan TLR9’u inceledi. Farelerle gerçekleştirilen deneyler sonucunda protein miktarının ve işlevinin iç saat tarafından kontrol edildiği ortaya çıkmış. TLR9’un en etkin olduğu zamandaki bağışıklılaştırma, bağışıklık reaksiyonunu iyileştiriyor. Mesela bir kan zehirlenmesindeki (sepsis) ölüm riski saat iki ve altı arasında iki misli daha yüksek. Deneyler ayrıca sepsisin şiddetinin, gün içinde ne zaman başladığına bağlı olduğunu ve TLR9’daki etkinlik değişimlerine denk geldiğini göstermiş. Fikriğ, günlük ritim ve bağışıklık sistemi arasında doğrudan bir moleküler bağlantının söz konusu olduğu görüşünde. Sonuçların hastalıkların önlenmesi ve tedavi edilmesine yardımcı olması bekleniyor. Anlaşıldığı üzere günlük ritimdeki bozukluklar, insanı patojenlere karşı daha duyarlı hale getirmekte. CUMHURİYET BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:02 Mart 2012Yayınlanma Tarihi:07 Mart 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.