'Hiçbir şey yapasamı gelmiyor'

Evde bazen çok sıkılıyorum, hiçbirşey yapasım gelmiyor.. Sizce bunalıma girmiş olabilir miyim?

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

SORU Evde bazen çok sıkılıyorum, hiçbir şey yapasım gelmiyor.. Sizce bunalıma girmiş olabilir miyim? Eşim de çok huysuz, hiç mutlu değilim. CEVAP Verdiğiniz bilgilere göre evde çok sıkılmanız yine evle ilgili olabilir. İnsanın mutlu olduğu yerde sıkılması beklenmez. İçinizden hiçbir şey yapmak gelmemesi de bununla ilgili olabilir. Mutsuzluğunuzda ise, sanki eşinin huysuzluğu önemli gibi görünüyor. Tüm bunlar bunalıma girdiğinizi göstermeyebilir. Bunun için rol ve sorumluluklarınızı ne kadar yerine getirebildiğiniz önemlidir. Öte yandan herkes için bunalımın anlamı farklı olabilir. Kısaca, belirttiğiniz yakınmalarınız depresyonla da ilgili olabilir. İlk yapılacak şey, eşinizin huysuzluğu ve mutsuzluğunuz için neler yapabileceğinize bakmaktır. Çıkış yolu bulamazsanız, bir psikiyatriste veya bir evlilik terapistine başvurabilirsiniz.    SORU Ağabeyim hiç evden çıkamıyor. Kimseyle iletişim kuramıyor. 2 sene önce psikolojik bir tedavi gördü. Şimdi ilaç kullanıyor ve durumu iyi değil. CEVAP Ağabeyinizin içinde bulunduğu durum doğrudan rahatsızlığıyla ilgili olabilir. İçe kapanma, sosyal ilişkilerin olmaması (ve muhtemelen başka belirtiler de vardır) tipik olarak bazı psikotik bozukluklarda görülür. İlaç kullandığı halde durumunun iyi olmaması çeşitli etkenlerle ilgili olabilir: İlaç dozunun az olması, ilacın beklenen etkiyi göstermemesi, sosyal desteğin yetersiz olması.. Bunlardan en kolay düzenlenebilecek olan uygun ilacın uygun dozda verilmesidir. Bu tür bozukluklarda özellikle ailenin sosyal desteği çok önemlidir. Şimdi ilaç kullandığı halde durumu iyi olmadığına göre, hemen bir psikiyatriste veya tedavi gördüğü hastaneye başvurmanız gerekir. SORU Ben nefret ediyorum okulundan, ailemden, yaşamdan hiç tat yok huzur yok bir de okulumu sevmiyorum. CEVAP Bu tür yakınmalar özellikle gençler arasında daha sıktır. Okuldan ve ailenizden nefret ettiğinize göre, lise öğrencisi olabilirsiniz. Gençlerde duygular ve düşünceler biraz abartılarak yaşanır. Anlık öfke her şeyi felaketleştirmeye neden olabilirken, anlık bir sevinç her şeye olumlu bakmayı sağlayabilir. Böyle durumlarda anlık durumun etkisinin biraz geçmesini bekleyin ve sonra sakin bir kafayla tepkinizi düşünün. Okulun, ailenizin ve yaşamın sizin için anlamı üzerinde biraz kafa yorun. Bu olumsuz duygu ve düşüncelerin neden ortaya çıkmış olabileceğini gözden geçirin. Daha sonra tarafların bu etkenlerle ilişkisine bakın. Örneğin, okul konusunda bir tarafta siz varken, öteki tarafta öğretmen ve öğrenciler vardır. Bu tarafların olaydaki rol ve sorumluluğunu nesnel (objektif) olarak değerlendirmek anlamayı ve çözüm bulmayı kolaylaştıracaktır.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:10 Nisan 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.