Deprem Travma Psikolojisi

Her gün bu 7 hatayı yapıyoruz

Günlük rutinleriniz haline gelen ve sağlıklı olarak bildiğiniz bazı alışkanlıklar aslında zararlı olabilir.

Her gün bu 7 hatayı yapıyoruz

İşte çoğu kişinin her gün alışkanlık haline getirdiği 7 hata...

HER GÜN DUŞ ALMAK

Aşırı sıcak su, tahriş edici sabunlar cildin yağ dengesini bozuyor ve kuruluk, cilt dökülmeleri, pullanma gibi sorunlarla karşılaşabiliyorsunuz.

‘Çoğu insan aşırı yıkanıyor’ diye belirten uzmanlar, her gün duş almak isteyenlere kimyasal şampuan, sabun, aşırı sıcak su yerine cildi kurutmayan sabunsuz duş jelleri, vücut kremi, parafin içeren yağlar, ılık su tercih edileceklerini belirtti.

GÜNDE 8 SAAT UYUMAK

Yapılan bir araştırma, günümüzde sıkça dile getirilen her gece en az 8 saatlik uyumanın yorgunluğa neden olabileceğini gösterdi. Esnek uyku saatleri ve parçalara ayrılmış uykunun – gün içi kestirmeler de dahil – daha yararlı olduğu görüldü. Buna göre 4 saatte bir 15 dakikalık uyku gece 1 saatlik uykuya bedel. Uzmanlara göre öğleden sonra veya ikindi vakti 2 saat uyumak insanların aileleri, arkadaşları ile daha canlı ilişkiler kurmasını sağlıyor. Gece yarısına doğru yatanlar 3 saat sonra yeniden kalkıp birkaç saat sonra 4 saat daha uyuduklarında daha zinde oluyorlar. Bu tarz bir düzenleme ile günde 7 saat uyku yeterli olur. Gece yarısı uyanıp uyuyamama uyku kalitemizi düşürerek, zararlı olabilir.

DİŞLERİ FIRÇALADIKTAN SONRA AŞIRI ŞEKİLDE SUYLA ÇALKALAMAK

Uzmanlar dişlerinizi fırçaladıktan sonra suyla çalkalamayı öneriyor. Ancak aşırı çalkalama diş macununun koruma etkisini azalttığı için tavsiye etmiyor.

Dişlerinizi fırçaladıktan sonra en az yarım saat sıvı içecekler tüketmeyin. Bunu ilk başta garipseseniz de çabuk alışacaksınız. Öte yandan dişlerinizi fırçalarken diş fırçanızı ıslatmak yerine diş macununu kuru fırçaya sıkın. Çünkü ağzımızda yeterince ıslaklık var. Ayrıca, dişlerinizi yemeklerden hemen sonra fırçalamayın. En az yarım saat bekleyin. Hemen fırçalarsanız gıda asitleri ve şekerler dişlerinizin derinlerine yerleşir.

ALAFRANGA TUVALET KULLANMAK

Araştırmalara göre modern tuvaletler sağlığımız için zararlı. Alaturka tuvaletler alafranga tuvaletlerden daha yararlı. Çömelerek oturmak daha az ıkınma gerektiriyor. Bilim adamlarının sindirim sistemi sorunları üzerine yaptıkları araştırmaya göre çömelerek tuvalet yapmak basur ve divertiküler hastalık riskini azalttığı için daha yararlı. Uzmanlar, bu tür sorunlarla karşılaşmamak için alaturka tuvalet kullanılmasını öneriyor.

TEMİZLİK YAPMAK

Yayınlanan bir araştırmaya göre, ev işi yapmanın aslında sağlık için kötü olabildiği açıklandı. Amerika’da çalışan 100 kadın ve erkek üzerinde yapılan araştırmaya göre, işten sonra hemen eve gidenlerin tansiyonlarının diğerlerine göre daha yüksek olduğu görülmüş. Bunun nedeninin evde onları bekleyen yemek yapma, temizlik v alışveriş gibi işler olduğu belirlenmiş. Bu stres sağlığa zarar verirken, ev temizleme ürünleri de astım riskini artırıyor. İspanya’da yapılan bir araştırmaya göre haftada bir kullanılan temizlik spreyleri ve oda kokuları her 7 yetişkinden birinde astıma neden oluyor.

YANLIŞ NEFES ALMAK

Yaşlandıkça daha verimsiz nefes alıp vermeye başlarız. Neyse ki, doğru nefes alıp vermeyi tekrar geri kazanabilirsiniz.

Yeni doğan bebekler nefes alırken akciğerlerinin tüm kapasitesini kullanır. Büyüdükçe akciğerlerimizi daha verimsiz kullanırız. Bu ciğerlerimizdeki eski havanın ciğerimizin derinlerinde hala kaldığı anlamına geliyor. Yani taze hava ciğerlerimizin altına kadar inemiyor. Ancak akciğerlerimizin alt kısmı en sıcak ve yoğun kan damarlarını içeriyor. Kan damarlarına oksijen taşınması ve gaz değişimi için bu kısma oksijen ulaşması önemli.

Derin nefes alın, midenizi şişirmeye çalışıyor gibi yapın. Göbek ve omurganız arasında şişirme bir top varmış gibi düşünün. Nefes alıp verme düzenli ve ritmik olmalı. Bir dakikada 12 ila 20 nefes alıp verin. Nefes aldıktan sonra nefes verirken az bir süre bekleyin. Birkaç gün nefes egzersizlerinizi tekrarlayın. Zamanla alışkanlık haline gelecek, stres gibi sorunların giderilmesine de yardımcı olacaktır.

AKŞAM YEMEĞİNDEN SONRA RAHATLAMAK

Yemekten sonra hiçbir şey yapmadan doğruca yatağa gittiğiniz için vücudunuzda kilo artışı meydana geliyor. Cambridge Üniversitesi uzmanlarına göre akşam saat 8’de veya 9’da yemek yedikten sonra 20 dakikalık tempolu yürüyüş yaparsanız kilo almazsınız. Hiç kilo almamanın yolu ise, rahat bir egzersiz sonrası hafif yiyecekleri az ve sıkça tüketmekten geçiyor.

MAHMURE

Paylaş:



Bu yazıya 0 yorum yapıldı.

Cevap yazdığın kullanıcı:

İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Psikiyatri, ruhsal bozuklukların ve duygusal ve davranışsal bozuklukların kökeni, teşhisi, önlenmesi ve yönetimi ile ilgilenen tıp dalıdır. Bu nedenle
  • Metabolik sendrom, kalp hastalığı, diyabet, felç ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilen bir hastalık türüdür. Metabolik sendromun altında yatan nede
  • Kadın-erkek ilişkilerinde en kritik soru bu olsa gerektir. Evliliğin başlangıcında romantik duygular daha baskındır. İkinci dönemde kişilik ve güç çat
  • Nikotin bağımlılığı Kalp hastalığı, felç, kanser, akciğer hastalığı ve diğer birçok sağlık durumu riskinizi artırmanın yanı sıra, sigara içmek beynini
  • Özgüven, özsaygı, özdeğer gibi kavramları içeren ego, genler ve stres gibi pek çok faktörden etkileniyor.
  • Krampların nedenleri nelerdir? Krampların nedeni tuz eksikliği midir? Bu ne kadar doğru? Kramp sırasında ne yapmak gerekir?
  • Randevu Al