HER GÜLÜMSEME AYNI DEĞİL

Milliyet

Fransa’da bulunan Blaise Pascal Üniversitesi’nden Doktor Paula Niedenthal, gülümsemenin sırlarını araştırdı.

Uzun süren araştırmalarının sonucunda gülümsemelerin kategorilere ayrıldığını tespit eden Niedenthal, aynı zamanda karşı tarafın gülümsemeyi nasıl algıladığını, sahte ve gerçek gülümsemenin nasıl ayırt edildiğini de inceledi. İşte Niedenthal’ın belirlediği 5 ayrı  gülümseme modelleri:

 


MUTLULUK GÜLÜMSEMESİ: Bir insan çocuğunu gördüğünde ya da iyi bir haber aldığında, beynin orbitofrontal korteksi uyarılıyor ve yüzü mutlu bir gülümseme kaplıyor. Uzmanlar, başkalarının çocukları görüldüğünde aynı gülümsemenin oluşmadığını, çünkü beyne aynı mesajın gitmediğini belirtiyorlar.

SOSYAL GÜLÜMSEME: Kişinin karşısındaki ile ilişkisini güçlendirmek için takındığı gülümseme, “sosyal gülümseme” olarak adlandırılyor.

UTANGAÇ GÜLÜMSEME: Utandığında insanlar çenelerini öne düşürerek gülümsüyorlar.

SELAM GÜLÜMSEMESİ: Selam vermek amacıyla gülümsendiğinde, kaşlar havaya kalkıyor.

DOMİNANT GÜLÜMSEME: “Ben senden daha iyiyim” mesajı veren bu gülümsemede, çene yukarı kalkarak, karşıdakine yukarıdan bakılıyor ve dişler gösteriliyor.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:26 Ocak 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.