HEMŞİRELER ŞİDDET GÖRÜYOR

ANKA

Araştırma, hemşirelerin yüzde 68.1’inin zaman zaman sözlü ve fiziksel şiddete maruz kaldıklarını ortaya çıkardı.

 


Şiddete uğrayan hemşirelerin yüzde 57’si şiddetin kaynağı olarak hasta yakınlarını, yüzde 19’u yönetsel sorunları ve yüzde 52’si ise medyanın haber dilini gösterdi. Her 10 hemşireden 9’u ise mesleğin en önemli riskinin enfeksiyona yakalanmak olduğunu belirtti.

Sağlık-Sen’in 12 bölgede 869 hemşire ile gerçekleştirdiği araştırma, hemşirelerin çalışma koşulları ile ilgili ortaya çarpıcı sonuçlar çıkardı. Araştırmada, kadına yönelik pozitif ayrımcılığın Anayasal güvence altına alınmasına rağmen, sağlık kurumlarında hemşirelerin erkeklerle eşit şartlarda olamamaktan şikayetçi oldukları ifade edilirken, Sağlık-Sen’in araştırmasına göre hemşirelerin yüzde 54’ü sağlık kurumlarında terfi politikalarının adil olmadığını düşünüyor.

TÜRKİYE’DE 420 BİN HEMŞİREYE İHTİYAÇ BULUNUYOR

100 nüfusa düşen hemşire oranında Türkiye’nin 52 Avrupa ülkesi içinde sonuncu sırada geldiğinin belirtildiği araştırmada, Türkiye’nin AB ortalamasını yakalayabilmesi için bugün 420 bin hemşireye ihtiyaç bulunduğu söylendi. Halihazırda Devlet ve üniversite hastanelerinde yaklaşık 100 bin hemşirenin çalıştığı ifade edildi.

Sağlık-Sen’in Araştırması’na katılan hemşireler, erkeklerin hemşirelik mesleğinde yer almasının fiziksel anlamda iş yüklerini hafifleteceğini düşündüğünü ifade ederken, erkek çalışanların çoğunluğu ise bu fikre karşı çıktı.

HEMŞİRELERİN YÜZDE 67’Sİ HEKİMLER İLE ARASINDAKİ DÖNER SERMAYE UÇURUMUNDAN RAHATSIZ


Araştırmaya katılan her dört hemşireden biri, “döner sermaye adaletsizliği” sorununun çözülmesini istedi. Hemşirelerin yüzde 67’si hekimler ile aralarındaki döner sermaye uçurumundan rahatsız olduğunu belirtti. Yüzde 21’i sözleşmeli personel uygulamalarını, yüzde 18’i mesleki görev tanımlarının net olmamasını çözülmesi gereken öncelikli sorun olarak ifade etti. Hemşirelerin yüzde 63’ü ise çalıştıkları kurumlarda ücret dengesizliği olduğunu belirtti.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:18 Mayıs 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.