HASTANELERE ALIŞTILAR

A.A

Bakanlıkça atamalarının yapılmasının ardından hastanelerin acil servisleri, yoğun bakım ve diğer ünitelerinde çalışmaya başlayan erkek hemşireler, vatandaşların da kendilerine alışmasıyla mesleklerinin gerektirdiği her türlü hizmeti veriyor.

Modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale'in "Tanrının en değerli armağanı olan hayat, çok defa hemşirenin ellerine terk edilmiştir" sözlerinden hareketle erkek hemşireler de doktor tarafından tavsiye edilen her türlü tedavi hizmetini uyguluyor.

Türk Hemşireler Derneği Zonguldak Şube Başkanı Arife Ayaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilgili kanun değişikliğinin ardından 2007'den itibaren erkek hemşirelerin atamasının yapıldığını, halkın kısa sürede bu duruma alıştığını söyledi.

"ACİL SERVİSLERDEKİ SORUNLAR AZALDI"

Erkeklerin göreve başlamasıyla kadın mesleği olarak görülen hemşireliğin de değişmeye başladığına dikkati çeken Ayaz, şöyle konuştu:

"Toplumumuzda olduğu kadar meslektaşlarımız arasındaki kadın-erkek ayrımcılığı ortadan kalkmaya başladı. Hastalar erkek hemşirelerden çok memnunlar. İş disiplini, mesleki bilgi ve donanım anlamında kadın meslektaşları kadar iyi çalışıyorlar. Erkek hemşirelerin özellikle acil servislerde göreve başlamalarının ardından hasta ve hasta yakınlarıyla karşılaştığımız sorunlarda azalma gerçekleşti. Başlangıçta tedavi hizmetleri sırasında erkek hemşireyi istemeyen hastalar olmasına karşın zaman içerisinde duruma alışıldı."

İl genelinde 80 civarında erkek hemşirenin görev yaptığını anlatan Ayaz, "hastanelere gelen vatandaşlarımız erkek hemşirelerden aldıkları hizmetlerden ve gösterdikleri ilgiden çok memnun olduklarını söylüyorlar. Erkek hemşireler herhangi sıkıntı yaşamıyorlar" dedi.

DOĞUM HASTANESİNİN ERKEK HEMŞİRELERİ

Zonguldak Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Rüstem Albayrak da, erkek hemşireleri çocuk servisi ve cerrahisi ile acil serviste görevlendirdiklerini belirtti.

Erkek hemşirelerin başlangıçta kadın hastalarla direkt temas etmeyecekleri birimlerde görevlendirdiklerini anlatan Albayrak, şöyle dedi:

"Şu anda hastanemizde 18 erkek hemşireyi acil servis, çocuk hastalıkları ve yoğun bakımda konuşlandırdık. Uygulama başladığından bu yana iki yıl geçti, fakat hastanemizde bu konuyla ilgili hiç kötü tepki almadık. Hastalar, çocuklarla iyi ilgilendikleri, güler yüzlü davrandıkları için erkek hemşirelerden çok memnunlar."

Erkek hemşirelerden 29 yaşındaki Sami Bozbaş, genellikle çocuk hastalarla ilgilendiklerini, vatandaşlardan "erkekten de hemşire mi olur" ya da "ne güzel uygulama" gibi farklı tepkiler aldıklarını söyledi.

Göreve başladıkları ilk yıl hastaların kendilerine alışmakta zorlandığını belirten Bozbaş, "fakat zamanla toplumumuz buna alıştı. Uygulama başladığından bu yana herhangi sıkıntı yaşamadık" diye konuştu.




Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:30 Mayıs 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.