Deprem Travma Psikolojisi

HASTALIĞINI GİZLEMEYİN

A.A

Ailelerin çocuklarının hastalıklarını gizlemek yerine öğretmenleriyle ve okulla paylaşmaları daha doğru..

 


Konuyla ilgili bir açıklama yapan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, astım, diyabet (şeker hastalığı) ve epilepsi (sara) gibi kronik hastalığı olan ve düzenli tedavi alan öğrencilerin bu durumlarının, sınıf, rehber öğretmenleri ve okul idaresiyle paylaşılması gerektiğini söyledi.

Ailelerin, bazen çocuklarının bu tür hastalıklarını saklamak gibi bir tutum içerisine girdiklerini kaydeden Özlü "Bu çok sakıncalıdır. Veliler, çocuklarının hastalığıyla ilgili bilgileri (hastalığın adı, başlangıç zamanı, almakta olduğu tedavi, hastalığın mevcut durumu, kontrol altında olup olmadığı, nöbet/atak/kriz gibi acil sorunlar yaşayıp yaşamadığını, acil durumlarda uygulanması gereken ilaç ve tedavileri, hastalığın gerektirdiği önleyici/koruyucu tedbirleri) sınıf öğretmenine, rehber öğretmenine, okul doktoruna ve okul idaresine açıklıkla anlatmalıdırlar.

Çocuklar da bu paylaşımdan haberdar olmalıdır. Okul ortamında astım krizine, hipoglisemi (kan şekerinde düşme) komasına veya epilepsi nöbetine girdiğinde, çocuğa ilk müdahaleyi yapacak olan onun öğretmenidir. Çocuk okul içinde herhangi bir acil sorunla karşılaştığında veya böyle bir sorunla karşılaşacağını hissettiğinde kimlere başvuracağını bilmelidir.

 


Onun başvuracağı kişiler de bu durumda çocuğa neler yapabileceklerini bilmelidirler. Acil durumlarda çocuğa uygulanacak olan tedavinin gerektirdiği ilaçlar (örneğin, astım atağında nefes yoluyla verilmesi gereken nefes açıcı ilaçlar gibi) okulda bulundurulmalıdır.

Ayrıca, bu tür hastalıklar için toz ve sigaradan sakınma; diyet ve stres gibi çevresel faktörlerin kontrolü gerekmektedir. Bu konularda okul idaresi ve öğretmenin gereken tedbirleri alabilmesi bakımından, durumun açıklıkla anlatılması gerekmektedir. Çocukların hastalıklarının kontrol altına alınabilmesi için hasta ve hasta yakınlarıyla, hastanın hekimi ve okul idaresi/öğretmeni işbirliği yapmalıdır" dedi.
 

Paylaş:



İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Psikiyatri, ruhsal bozuklukların ve duygusal ve davranışsal bozuklukların kökeni, teşhisi, önlenmesi ve yönetimi ile ilgilenen tıp dalıdır. Bu nedenle
  • Metabolik sendrom, kalp hastalığı, diyabet, felç ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilen bir hastalık türüdür. Metabolik sendromun altında yatan nede
  • Kadın-erkek ilişkilerinde en kritik soru bu olsa gerektir. Evliliğin başlangıcında romantik duygular daha baskındır. İkinci dönemde kişilik ve güç çat
  • Nikotin bağımlılığı Kalp hastalığı, felç, kanser, akciğer hastalığı ve diğer birçok sağlık durumu riskinizi artırmanın yanı sıra, sigara içmek beynini
  • Özgüven, özsaygı, özdeğer gibi kavramları içeren ego, genler ve stres gibi pek çok faktörden etkileniyor.
  • Krampların nedenleri nelerdir? Krampların nedeni tuz eksikliği midir? Bu ne kadar doğru? Kramp sırasında ne yapmak gerekir?
  • Randevu Al