Hastalığa karşı savaşa güvenoyu

Yardım veren ülkeler önümüzdeki 3 yıl için yoksul ve düşük gelirli ülkelerde inanılmaz zarara yol açan 3 farklı hastalığa karşı yapılan programlara mali destek veren bir fona 12 milyar dolar vermeye söz verdi.

Yardım veren ülkeler önümüzdeki 3 yıl için yoksul ve düşük gelirli ülkelerde inanılmaz zarara yol açan 3 farklı hastalığa karşı yapılan programlara mali destek veren bir fona 12 milyar dolar vermeye söz verdi.

hastalikFonun başındakilerin hedefi olan 15 milyar dolardan az olan bu rakam yine de birçok ülkenin mali kesintilerle karşı karşıya olduğu bir dönemde programlara güvenoyu anlamına geliyor. Bu s özler, A IDS, T überküloz v e Sıtmaya Karşı Küresel Mücadele Fonu'nun Washington'da geçenlerde yapılan konferansında verildi. Fon donör ülkeler, yardım alan ülkeler ve özel kurumlardan oluşuyor. 2014 ile 2016 arası için verilen 12 milyar dolarlık taahhüt, 3 yıl önce benzer bir konferansta verilen 9.2 milyar dolarlık yardımdan yüzde 30 fazla. Ancak yine de fona en fazla parayı veren ABD'nin teklifinden diğer donörların tam olarak yararlanmaması da hayal kırıklığı yarattı. Konferanstan hemen önce Başkan Obama, daha önce yaptığı açıklamayı yineledi. Diğer donörlerin verdiği her 2 dolara karşılık ABD'nin 1 dolar vereceğini söyledi. Amerikan kanunlarına göre, ABD'nin yaptığı yardımlar toplam yardımın yüzde 33'ünden fazla olamıyor. ABD'nin yaptığı teklif, kanunlarına uygun azami miktardı. Obama'nın 3 yıl boyunca 5 milyar dolar vermesi, ancak diğer donörlerin 10 milyar dolar taahhüt etmesi koşulunda mümkün olacaktı. Diğer donörlar 8 milyar dolar verince, ABD 4 milyar dolar verebildi. Bu miktar, ilave yardım yapılırsa hâlâ 5 milyar dolara çıkabilir. Diğer ülkelerin ellerinden geleni yapması gerekiyor. 3 yıl önce söz verdiklerinin aynısı veya daha azını şimdi taahhüt eden Japonya ve Avustralya kesinlikle daha fazla verebilir. Fonun en büyük ikinci yardım veren üyesi Fransa, verdiği yardımı 1.5 milyar dolarda tutma kararı aldı. Onun da daha fazla vermesi mümkün. Konferans sırasında verdiği yardımı artırma sözü vermeyen Almanya'nın da önümüzdeki aylarda daha fazla yapması gerekiyor. İsveç verdiği yardımları yüzde 30, Norveç de yüzde 25 artırdı. Kanada ise 84 milyon dolar artırıp, 612 milyon dolar yardım vereceğini söyledi. İngiltere de verdiği yardımı 607 milyon dolardan 1.6 milyar dolara yükseltti ancak önümüzdeki 3 yılda vereceği para toplam yardımın yüzde 10'unu geçemeyecek. Diğer donörlar yardımı artırmazsa İngiltere'nin kesinti yapması gerekiyor. Bu da diğerleri ellerinden geleni yapmazsa kaybolacak çok miktarda para anlamına geliyor. THE NEW YORK TIMES

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:30 Aralık 2013Yayınlanma Tarihi:02 Ocak 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.