Hap kokteyli canınızdan etmesin

Birçok yaşlı hastalık nedeniyle çok fazla hap kullandığından şikayetçi. Hap kokteyli canınızdan etmesin.

Birçok yaşlı hastalık nedeniyle çok fazla hap kullandığından şikayetçi. Hap kokteyli canınızdan etmesin.

hapkokteyliFakat bunun dışında ne yapması gerektiği konusunda da çaresiz. Yaşlılarda aşırı baş dönmesi ve burun kanaması bazen bu hap kokteylinden kaynaklanabiliyor. Bazı ilaçların içeriği değişebiliyor ve kullanılan diğer ilaçlarla birlikte yan etkiye neden oluyor.

HAP KOKTEYLİ CANINIZDAN ETMESİN

Almanya’da çok sayıda hasta, özellikle de yaşlı hastalar, günde birden fazla ilaç kullanmaktan kaynaklanan rahatsızlıklardan mustarip. Hastalıklarına bir de ‘hap kokteyli’nden kaynaklanan hastalıklar eklenince çaresiz duruma düşen hastaların oranı yaş arttıkça daha da yukarılara çıkıyor. Bir araştırmaya göre 65 yaşın üzerindeki hastaların yüzde onu birden fazla hap kullanmaktan dolayı bir hastalığa daha sahip oluyor. Bu sebeple yılda binlerce kişi ani baş dönmesi, burun kanaması, yüksek tansiyon gibi bir dizi rahatsızlıktan dolayı hastanenin yolunu tutuyor. Sağlık Bakanlığ'ının verilerine göre ülkedeki hastaların yüzde 5'i hastaneye gittiğinde ‘Sizi ilaçlar hasta etmiş’ ifadesini duyuyor. Kaç kişinin bu yüzden hayatını kaybettiği tam olarak bilinmese de uzmanlar yılda 10 binleri telaffuz ediyor. Masraflı olan tedaviler içinse sigortalar milyonlar ödüyor. Bremen Üniversitesi’nde ilaç temini alanında profesörlük yapan Gerd Glaeske, 65 yaşın üzerindeki hastaların tipik olarak dört değişik doktora gittiklerini ve her doktorun kendi uzmanlık alanı açısından doğru olan ilacı yazdığını, ancak bu ilaçların birlikte alındığında nasıl bir etkileşimi beraberinde getireceğini dikkat edilmediğini dile getirdi. Uzmanlar, sadece doktorların yazdığı ilaçların değil, aspirin veya gıda takviyesi niyetiyle alınan vitaminlerin de bu olumsuz etkileşime katkıda bulunduğu konusunda uyarıyor. Federal Hükümet’in Hastalar Sorumlusu Karl-Josef Laumann ise hastanın aldığı bütün ilaçları kaydeden ve birlikte kullanımda oluşabilecek etkileri gösterebilen bir sağlık kartı uygulamasına geçilmesini istedi. HÜRRİYET  

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:01 Ekim 2014Yayınlanma Tarihi:03 Ekim 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.