Hamile kalmadan önce iki kere düşünün

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, hamilelikten önce zayıflamak için cerrahi operasyon geçiren kadınların çocukları obeziteden korunuyor.

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, hamilelikten önce zayıflamak için cerrahi operasyon geçiren kadınların çocukları obeziteden korunuyor.

hamileBugüne kadar obez annelerin, çocuklarının da fazla kilo problemi yaşamasının sebebinin yaşam tarzı ve kötü beslenme olduğu düşünülüyordu. Ancak bu çalışmada zayıflama ameliyatından önce ve ameliyattan sonra doğan, obez kadınların çocukları incelendi. Aynı gene sahip kardeşler üzerinde yapılan bu çalışma, genlerin yanı sıra zayıflamanın da etkin olabileceği gerçeğini ortaya koydu.

DİYABET, KALP HASTALIĞI RİSKİNİ DE ETKİLİYOR

Üstelik annelerinin geçirdiği zayıflama operasyonlarından sonra doğan çocuklar, kardeşlerine oranla hem daha zayıf hem de diyabet ve kalp hastalığı gibi hastalıklar açısından daha düşük risk grubunda. Uzmanlar yine de uyarıyor, çocukların obezitesinin tek sorumlusu annesinin kilosu değil. Beslenme ve diyet hala en önemli etken.

5 BİN 600 GEN TARANDI

Araştırmacılar, 20 kadından operasyon öncesi ve sonrası kan örneği aldı. Ameliyat olan kadınlar ortalama olarak 45 kg verdi ve bu süreçte vücutlarındaki yağ oranı önemli ölçüde azaldı. Uzmanlar daha sonra büyük ve küçük kardeşler üzerinde de araştırma yaptı ve 5 bin 600 geni inceledi. Bilim adamları, kan şekeri, metabolizma ve kalp hastalığı riskine dair büyük farklar buldu.

SADECE SİZİ DEĞİL ÇOCUĞUNUZUN DA GELECEĞİNİ ETKİLİYOR

Anneleri kilo verdikten sonra doğan kardeşlerde bu riskin çok daha az olduğu görüldü. Çünkü fazla kilolu kadınların şeker seviyeleri daha yüksek ve kan hücrelerinde yağ oranı daha fazla olduğu için anneden beslenen bebeklerin de bu durumdan etkilendiği anlaşıldı. Araştırmayı değerlendiren Duke Üniversitesi'nden Dr. Susan Murphy: kadınların doğumdan önce bu konuyu ciddi bir biçimde düşünmelerini, zira obezitenin sadece kendilerini değil, çocuklarının da geleceğini etkilediğini belirtti. HÜRRİYET

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:29 Mayıs 2013Yayınlanma Tarihi:02 Haziran 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.