Haftada 40 saatte fazla mesai zararlı

ABD’nin iş dünyası dergisi “Inc”te yer alan bir haberde, haftada 40 saatten fazla mesainin yarattığı sorunlar ortaya konuldu.

ABD’nin iş dünyası dergisi “Inc”te yer alan bir haberde, haftada 40 saatten fazla mesainin yarattığı sorunlar ortaya konuldu.

Buna göre, işyerinde çok fazla vakit geçirmenin sanıldığı kadar etkili bir karşılığı bulunmuyor. İş yerinde günde sekiz saatten fazla geçirilen her bir saat, verimi uzun vadede düşürüyor. ABD’nin internet sitesi salon.com’da yer alan bir habere göre, 150 yıllık araştırmalarda haftada 40 saatin üstünde mesainin işverenlere getirisi üretim gücü eksikliği, kar düşüşü ve işçi kaybı oluyor. 20’nci yüzyılda sendika ve işçi derneklerinin ayaklanmasıyla elde edilen haftada en fazla 40 saat çalışma hakkının son yüzyılda yeniden kaybedilmeye başlamasını inceleyen ABD’li yazar Sara Robinson, haftalık çalışma saatlerinin 60’a kadar çıkabildiğini gördü. Fakat, yapılan bilimsel araştırmalar, yüzde 50 arttırılan çalışma saatlerinin sanıldığı gibi yüzde 50 değil, en fazla yüzde 25 ila 30 arasında bir kar getirdiğini gösteriyor. İşyerlerinin daha fazla verim için, ortalama 55 olan haftalık mesai saatlerini 40’a çekmesi gerektiği belirtiliyor.

2. HAFTA DÜŞÜŞ BAŞLIYOR

İngiliz matematikçi Sidney Chapman’ın 1909’da yaptığı hesaplamalara göre, fazla çalışma sonucu günlük verim en geç ikinci haftadan itibaren düşmeye başlıyor. Çalışanlar normal koşullarda yapmayacakları hataları yapıyor, bu hataları düzeltmek için normalden daha fazla zaman harcamak zorunda kalıyor. ABD’nin “İşletme Yuvarlak Masası” kuruluşunun araştırmalarında ise, sekiz hafta boyunca 60 saatin üzerinde çalışmanın ardından elde edilen iş kalitesinin haftada 40 saatlik çalışmaya eşit olduğu görüldü. İş saatleri haftada 80’e çıkarıldığında ise, normal bir haftanın iş kalitesini elde etmek için en az üç hafta çalışmak gerektiği görüldü. Milliyet

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:27 Mart 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.