GÜRÜLTÜLÜ ORTAMLARA DİKKAT

Gürültülü ortamlar bazen çok tehlikeli olup işitme kaybına neden olabiliyor. Bu nedenle mümkün olduğunca gürültüden korunmak gerekiyor.

Gürültülü ortamların etkileri hakkında görüştüğümüz Memorial Hastanesi'nden Doç. Dr. Erkan Tarhan, "Kalıcı işitme kaybının nedenleri" hakkında bilgi verdi.

YÜKSEK SESLİ MÜZİK

Etkilenmenin boyutu, gürültüye maruz kalma süresi, gürültünün frekansı, şiddeti, kesikli ya da sabit olması ile doğrudan ilişkilidir. Gürültü maruziyeti sonucunda işitme sisteminde başlıca üç etki görülür: Akustik travma ve geçici eşik kaymasında işitme kaybı ve çınlama geri dönüşümlü iken kalıcı eşik kaymasında ise işitme kaybı kalıcı olmaktadır. Gürültülü ortamda bulunan biri, eğer işitmede azlık, çınlama gibi bir rahatsızlık fark ederse derhal o ortamdan uzaklaşmalı, kulağını ve işitme sinirini bu travmadan korumalıdır. Eğer gürültü yeterli şiddet ve sürede etkilememişse işitme eşiğindeki değişim saatler boyunca giderek normale dönmektedir. Gürültü düzeyi arttıkça oluşan işitme kaybı ve buna bağlı olarak iyileşme süresi de uzamaktadır. Kalıcı eşik kaymasında iç kulak hücreleri harap olmakta ve işitme kaybı kalıcı hale gelmektedir. Gürültü ile oluşan işitme kayıpları genellikle yüksek seslerde oluşur ve her iki kulağı da etkiler. İlk işitme kaybı  4 kHz frekansında izlenir ve daha sonra konuşma frekanslarını etkilemeye başlar.

Diskolar ve gece kulüpleri gibi eğlence yerlerinde aralıklı ve ani gürültüye maruz kalan kişide kulaklarda işitme kaybı, çınlamaya ek olarak ortaya çıkan ani adrenalin deşarjı kalp hızını, solunum sayısını ve tansiyonu artırmakta, dikkat azalması, uyku düzeninde bozulmalara neden olabilmektedir.

MÜZİK ÇALARIN SESİNİ BAŞKASI DUYMAMALI

Toplu taşıma aracında veya sokakta yanınızdan geçmekte olan walkmanlı birinden müzik sesi size kadar ulaşıyorsa, o müziğin ruha gıda vermediği, ancak iç kulak yapılarına ve işitme siniri ve hücrelerine aktif olarak zarar vermekte olduğu bilinmelidir. Bu nedenle müzik çalarınız, TV, radyo gibi sesler size keyif verirken gürültü kaynağı olma özelliği taşımamalıdır.

ERKEN ÖNLEM ALIN

Ani yüksek sese maruz kalanlar veya uzun süreli gürültülü ortamlarda bulunanlarda olası işitme kayıplarının erken teşhisi için KBB Uzmanına başvurup, muayeneleri yapılmalı ve işitme testleriyle gürültünün olası etkileri ortaya konmalıdır. Akustik travmaya bağlı gelişen ani işitme kayıplarında kortizon tedavisi başta olmak üzere birçok tedavi seçeneği olup, bu tedavilerle maalesef yüksek başarılara ulaşılamamaktadır.”


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:05 Ekim 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.