'Güneşi görüyor' ama kullanamıyoruz

Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyeli yüksek ülkelerden olmasına rağmen, özellikle güneş enerjisi kaynaklarını yeterli kullanamadığı bildirildi.

Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyeli yüksek ülkelerden olmasına rağmen, özellikle güneş enerjisi kaynaklarını yeterli kullanamadığı bildirildi. gunesGüneş enerjisinden soğutma sistemini geliştiren ve Almanya'da bulunan Solitem şirketinin kurucusu sahibi araştırmacı Ahmet Lokurlu, Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyeli yüksek bir ülke olduğunu söyledi.

Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynakları bakımından Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığını anlatan Lokurlu, bu kaynakların kullanımı konusunda çalışmaların artırılması gerektiğini ifade etti. "Türkiye güneş, rüzgar, biyokütle ve jeotermal kaynaklarıyla oldukça zengin bir ülke fakat bu potansiyelinin çok küçük kısmını kullanmakta. En kısa sürede başta güneş ve rüzgar olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanması gerekiyor" diyen Lokurlu, şöyle devam etti: "Bu alanda kullanılan teknolojilere kendisininkini de katarak lider konumuna gelmeli. Ülkemiz enerjide dışarıya bağımlı, ihtiyacının yaklaşık 4'te üçünü dışarıdan karşılayan bir ülke. Geçen yıl 60,1 milyar dolar enerjiye para ödenmiş. Teknolojisini geliştirerek yenilenebilir enerji üretim teknolojilerine sahip olursa hem istihdam sağlayıp teknoloji sahibi olur hem de bunu ihraç eder."

"YENİLENEBİLİR ENERJİDEKİ ATILIMLARI YETERSİZ" Lokurlu, ülkede son dönemde yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimi konusunda önemli adımlar atıldığını ancak bunların yetersiz olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin 2015'in sonuna kadar yaklaşık 600 megavatlık güneş sistemleri kurulmasını hedeflerken, güneş enerjisi kaynakları bakımından daha geride olan Almanya'da sadece bir yılda 7 bin 630 megavat güneş enerji tesisi kurulduğunu bildiren Lokurlu, "Başta Çin olmak üzere Almanya ve Hollanda gibi birkaç ülkede yenilenebilir enerji kullanımı hızla artmakta. Türkiye, hızlı şekilde ortaklıklar kurarak kendi teknolojisini geliştirmeli. Böyle yaparsa 3,5 yıl sonra tüm teknolojilerin sahibi olur" diye konuştu.

"ENERJİDE DIŞARIYA BAĞIMLILIKTAN KURTULMAMIZ GEREKİYOR" Lokurlu, geliştirdiği güneş enerjisinden soğutma sisteminde elektrikle soğutma yerine direkt buhar üreterek, buhardan soğutma yapıldığını, böylece daha ekonomik olduğunu dile getirdi.

Geliştirdiği sistemi büyük tesisler, otel, hastane ve endüstriyel alanlara kurduklarını belirten Lokurlu, şunları kaydetti: "Sistem 4,5 yılda kendini amorti ediyor. Bugüne kadar 17 tesise kurduk ama sadece 5'i Türkiye'de. Enerjide dışarıya bağımlılıktan kurtulmamız gerekiyor. Çünkü enerji stratejiktir. Enerji aldığınız yerler vanaları kapatırsa size en fazla yoldaki enerji gelir. Onun için en kısa sürede teknolojiyi daha da geliştirerek enerjide bağımsızlaşmak gerekiyor. Bu alanda Karapınar ilçesine kurulacak Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi son derece akılcı bir yatırımdır." A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:17 Kasım 2013Yayınlanma Tarihi:20 Kasım 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.