Güneş Yanığına Ne İyi Gelir

Güneş yanığı çok fazla güneş ışığına maruz kalma sonucu ortaya çıkar. Güneş yanığı belirtileri arasında kusma, ağrı, acı hissi, titreme, ateş vardır. Güneş yanığına Lavanta yağı iyi geliyor. Güneş yanığına Papatya, aloevera, Yulaf, elma sirkesi, zeytinyağı iyi geliyor.

Güneş Yanığı Nedir?

Güneş Yanığı, yazın gelmesi ve tatillerin başlamasıyla güneş yanığı şikayetleri arttı. Güneş yanığının kusma, ağrı, acı hissi gibi belirtileri vardır. Güneş yanığına krem ve pomadların yanı sıra güneş yanığı için bitkisel çözümler de bulunuyor. Güneş yanığına Papatya, aloevera, Yulaf, elma sirkesi, zeytinyağı iyi geliyor.

Güneş yanığı çok fazla güneş ışığına maruz kalma sonucu ortaya çıkar. Güneş yanığı belirtileri arasında  kusma, ağrı, acı hissi, titreme, ateş vardır.  Güneş yanığına Lavanta yağı iyi geliyor. Güneş yanığı tedavilerinde rahatlıkla lavanta yağı kullanılmaktadır.  Güneş yanığına Papatya, aloevera, Yulaf, elma sirkesi, zeytinyağı iyi geliyor.

Güneş Yanığı acı veren, hayat kalitesini düşüren ve birçok rahatsızlığa neden olabilmektedir. Güneş Yanığı korumasız olarak güneş altından fazla kalmaktan, fazla güneşlenmekten kaynaklanmaktadır. Güneş Yanığı dışında güneş zehirlenmesi de yaz aylarında çok görünmektedir.

Güneş yanığı, cildin yoğun güneş ışığına maruz kalması sonucu ortaya çıkan, ilgili bölgenin akut iltihaplanması durumudur. Açık cilt rengine sahip bireyler ve çocuklar çok daha dikkat etmelidir. Güneş yanığında açık ten renkliler ve çocuklar daha çok risk grubundadır.  Güneş yanığı hayat kalitesini olumsuz etkilemektedir. Bu sebeple açık tenli bireyler ve özellikle de çocuklar güneşe çıkarken mutlaka yüksek koruyucu faktörlü kremler, şapka ve güneş gözlüğü gibi koruyucu aksesuarlar kullanmalılar. Ayrıca güneş ışığına uzun süre maruz kalmamalılar.

Güneş Yanığı Belirtileri Nelerdir?

Güneş yanığının en çok görülen en büyük belirtisi, kızarma, yanma ve acı hissidir. Güneş yanığının en belirgin belirtisi her hareketle acı veren, kızarmış bir cilttir.

Güneş yanığında önemli ve aşırı belirti ve ağrı durumu varsa mutlaka doktora başvurmak gerekir.

Güneş Yanığı Belirtileri Şunlardır:

-  Güneş yanığında, Ciltte hafifçe şiş ve kaşıntı

- Ciltte yanıklar

- Ciltte aşırı kızarıklıkları

- Ciltte içi sıvı dolu kabarcıklar

- Ciltte Şiddetli ağrı

- Ciltte kabarma

- Mide bulantısı

- Kusma

- Deride ağrılar

- Deri üzerinde kızarıklıklar

- Derinin daha gergin ve daha sıcak olması

- Güneşlenmenin ardından birkaç gün içerisinde derinin soyulmaya başlanması

- Baş ağrısı

- Yüksek ateş ve Ateş

- Titreme

- Üşüme

- Boyun tutulması

- Susuzluk

- Halsizlik

Güneş yanığına ne iyi gelir?

Güneş yanığına uzmanlar tarafından verilen krem, ilaç ve pomadların dışında, güneş yanığına iyi gelen bitkisel çözümler bulunuyor.

Güneş yanığına bunlar iyi geliyor;

- Çay

- Lavanta yağı

- Papatya Özü

- Soğuk banyo yapmak

- Papatya Yağı

- Aloe Vera

- Salatalık

- Elma sirkesi

- Lavanta Yağı

- Yulaf

- Uzmanın önerdiği krem ve pomadlar

- Salatalık tüketmek. Bol su içerdiği için cilde oldukça faydalıdır. Salatalık Cildi canlandırıcı ve onarıcı bir etkiye sahiptir.

- Yoğurt sürmek sadece o an acının azalmasına neden olur, iltihap giderici özelliği bulunmamaktadır.

- Bol bol su içmek

- Bol sıvı tüketmek

- Serin ortamda bulunmak

- Soğuk kompres uygulanması

- Zeytiinyağı

Güneş Yanığı Nasıl Geçer?

Güneş Yanığı vakalarında hafif bir güneş yanığı sadece kızarıklığa neden olurken, şiddetli yanıklarda ciltte kabarcıklara neden olabilir ve iyileştiğinde de yara izi bırakabilir. Güneş yanığı, güneş ışınları dışında solaryum gibi yapay bir ışık kaynağından da kaynaklanabilir. Yanığın neden olduğu hasar öncelikle epidermisi, yani en üst deri tabakasını etkiler. Ancak epidermisin altındaki tabaka olan dermisde de hasar ve iltihap oluşabilir. Tekrarlanan güneş yanığı vakaları, cildin daha hızlı yaşlanmasına neden olur ve sonunda deri kanserine yol açabilir.

Güneş Yanığı vakalarında ve Güneş yanığı durumunda, cildin yeterince soğutulması önemlidir. Cilde soğuk kompres acıyı hafifletir ve iltihabı önler. Bununla birlikte, buz küpleri gibi aşırı soğuk maddeler tedavi için uygun değildir. Soğuk suya batırılmış havlu kullanmak yeterli olacaktır. Soğuk kompres uygulamasına en az yarım saat ve mümkünse yanık bölgedeki ağrı kesilinceye dek devam edilmelidir. Ek olarak bol sıvı alımı önemlidir; çünkü güneş yanığı nedeniyle ciltten fazla miktarda sıvı kaybı olur.

Güneş Yanığı’na Süt ve Yoğurt İyi Gelir mi?

Güneş yanığı için evde popüler olarak uygulanan yanık cilde yoğurt soğuk sürülmesi, soğuk olduğundan sadece acıyı hafifletebilir, fakat ciltte yanık nedeniyle oluşan iltihabi durumu iyileştirici bir etkisi yoktur. Ek olarak, süt ürünlerindeki bakteriler enfeksiyonları tetikleyebildiğinden, yoğurt, peynir gibi besinleri cilde sürmekten kaçınmak gerekir. Cilde diş macunu sürmek de faydadan çok zarar getirecek bir uygulama olduğundan, asla yapılmaması gereken bir uygulamadır.

Güneş Yanığına Bitkisel Çözümler

Papatya ve Aloe Vera

Papatya veya aloe vera içeren ürünler iltihap giderici özelliği nedeniyle yanık bölgeye sürülürse iyileşmeyi hızlandırır. Ancak cilde herhangi bir merhem ya da krem sürmeden önce içeriğindeki herhangi bir maddeye karşı alerjiniz olup olmadığını test etmek için öncelikle cildinizde küçük bir alana sürerek denemeniz güvenlik açısından gereklidir. Yanık bölgelere günde birkaç kez nemlendirici jeller ve losyonlar uygulamak sıvı kaybını minimumda tutmaya yardımcı olur.

Güneş Yanığına Karşı  Bitkisel Metotlar ve Lavanta Yağı

Güneş yanığına iyi gelen bir diğer bitkisel metot ise lavanta yağıdır. Lavanta yağı lavanta bitkisinden ötürü oldukça nemlendirici bir bitkidir. Dolayısıyla güneş yanığı tedavilerinde rahatlıkla lavanta yağı kullanılmaktadır. Lavanta yağının ağrı kesici ve acı dindirici özelliği bulunmaktadır. Güneş yanığından kaynaklanan acıyı anında kesen lavanta yağı mucizevi bir bitkisel yöntemdir. Salatalık ile birlikte güneş yanığı şikayetlerinizi ortadan kaldırabileceğinizi biliyor muydunuz? Salatalık yanıklara karşı deva bir besin kaynağıdır. Salata cildi canlandırır ve dolayısıyla cildin onarılmasını sağlar. Yanık bölgeye sürüldüğü takdirde ise salatalık o bölgeyi tedavi eder ve iyileştirir.

Güneş Yanığına Aloevera İyi Gelir mi?

Güneş yanığını geçirmek için pek çok yöntem bulunmaktadır. Özellikle bitkisel yollardan güneş yanıklarınızdan kurtulmak mümkündür. Mucizevi bir bitki olan aloevera bitkisi ile güneş yanıklarınızdan kurtulabileceğinizi biliyor muydunuz? Aloevera bitkisi insan cildi için besleyici bir özelliğe sahiptir. İnsan sağlığına da oldukça faydalı olan aloevera bitkisini her zaman kullanabilirsiniz. Aloevera bitkisinin yağı ile birlikte güneş yanıklarınızı tedavi edebilirsiniz. Aloevera yağını güneş yanığı oluşan vücut bölgenize 15 dakika boyunca masaj şeklinde sürerek yanıklarınızı tedavi edebilirsiniz. Ayrıca aloevera bitkisi güneş yanığından oluşan sızıyı da geçirecektir.

Güneş Yanığında Elma Sirkesi Faydası

Elma sirkesi cildi serinletir ve yanıkların çabucak iyileşmesini sağlar. Eğer güneş yanığınızın hızlı bir şekilde geçmesini istiyorsanız elma sirkesini kullanabilirsiniz. Elma sirkesi güneş yanıkları için en doğal yöntemlerden biridir. Sahip olduğu özelliği sayesinde ciltteki ph seviyesini düzenler. Cildi onarır ve besler. Elma sirkesi yanık bölgesine direkt olarak sürebilirsiniz. Veyahut bir bardak suyun içine elma suyu ilave ederek yanıklarınızı geçirebilirsiniz.

Güneş Yanığında Yulaf Ezmesi Faydası

Güneş yanığında Yulaf ezmesi sayesinde güneş yanığınızı geçirebilirsiniz. Yulaf ezmesi güneş yanıkları için kullanılan en doğal yöntemlerden biri olarak ön plana çıkıyor. Yarım bardak yulaf ezmesini bir bardak su ile birlikte kaynatabilirsiniz. Kaynattıktan sonra yulaf ezmeniz artık güneş yanığınızı tedavi etmek için hazır vaziyette. Bu şekilde güneş yanığı olan bölgeye sürerek yanıklarınızdan hemen kurtulabilirsiniz. Güneş yanığı sızısından da yine aynı şekilde kurtulabilmeniz bu sayede mümkündür.

Fazla güneş altında kalındığında acıyı geçirecek yöntemler Nelerdir?

Güneş altında fazla kalındığı takdirde güneş cildimizi yakar ve yanıklar oluşturur. Dolayısıyla bu yanıklar kişiye dayanılması güç olan acılar yaşatabilir. Özellikle yanık yerler temas edildiği durumlarda daha fazla sızı hissettir ve kişiye acı hissi uyandırır. Fazla güneş altında kalındığında ciltteki acıyı dindirecek bitkisel yöntemler de mevcuttur. Evde acıyı anında geçirmek için yanık olan bölgeye soğuk uygulaması yapabilirsiniz. Soğuk bez ile birlikte cildin yanık oluşan bölgesine tutulan buz benzeri uygulamalar acıyı dindirecektir.

Güneş altında fazla kaldığınızda acı hissiyatınız oldukça artacaktır. Dolayısıyla güneş yanıklarınıza yoğurt kürü uygulaması da yapabilirsiniz. 1 kase yoğurdu yanık oluşan vücut bölgelerinize sürerek acının dinmesini sağlayabilirsiniz. Güneş yanıklarına karşı yoğurt birebir bir çare olarak ön plana çıkmaktadır. Yoğurt cildi besler ve onarır. Dolayısıyla güneş yanıklarınızda gönül rahatlığı ile yoğurt kürü uygulayabilir güneş yanığı acılarınızdan kurtulabilirsiniz. Acılarınızdan biran önce kurtulmak için ılık bir duş almakta çözüm olacaktır. Ilık duş almak cilt gözeneklerini açacak ve yanıklardan dolayı oluşan acının dinmesini sağlayacaktır. Eğer acınız fazla ise ılık bir duş alarak bu acılarınızı hafifletebilirsiniz.

Güneş Yanığında Bol Su Tüketin

Acıyı geçiren bir diğer yöntem ise bol su tüketmektedir. Güneş yanığa maruz kaldıktan sonra vücut fazlaca su tüketir bu da cildin susuz kalmasına yol açar. Ağrınızı dindirmek ve acılarınızdan bir an önce kurtulmak için sürekli su içmenizde fayda var. Güneş yanıklarınızı patates ile de geçirmek mümkün. Patates güneş yanığından kaynaklanan acıyı dindirir. Patatesin kabuğunu güne yanıklarınıza sürebilirsiniz. Böylece güneş yanığı acılarınızdan hızlıca kurtulabilirsiniz. Patates kabuğu ağrı kesici özelliği bulunur ve cildin tahribatını önler. Ayrıca cildi besler ve dizginleştirir.

Güneş Yanığında Zeytinyağı İyi Gelir mi?

Güneş yanıklarında Zeytinyağı da güneş yanığına iyi gelir. Zeytinyağı ayrıca cilde oldukça iyi gelir. Eğer güneş yanığından kaynaklı acınız varsa mutlaka zeytinyağını acı olan bölgeye sürün. Zeytinyağını bir pamuğa dökerek güneş yanığı olan bölgeye yedirebilirsiniz. Böylece acılarınız hafifleyecek ve cildiniz rahatlayacaktır. Zeytinyağı oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. Her derde deva olan zeytinyağı cilt yanıkları için de kullanılır.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:13 Temmuz 2021Yayınlanma Tarihi:23 Haziran 2020

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.