Grip ve nezleye karşı tüketin

Grip, nezle, astım gibi enfeksiyonlara karşı soğan ve sarımsağın birlikte tüketilmesi önemli.

Grip, nezle, astım gibi enfeksiyonlara karşı soğan ve sarımsağın birlikte tüketilmesi önemli.

gribekarsiNuh Naci Yazgan Üniversitesi (NNYÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, soğukların artmasıyla birlikte özellikle üst solunum enfeksiyonlarında önemli bir artış gözlendiğini belirterek, grip, nezle ve astım gibi hastalıklardan korunmak için soğan ve sarımsak tüketilmesinin faydalı olacağını söyledi. İnanç, üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için özellikle kış mevsiminde her gün 5-6 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Vücudun hastalıklardan korunmak için gerekli tüm vitamin ve mineral desteğini sebze ve meyvelerden aldığına dikkati çeken İnanç, her bir sebze ve meyvenin besin içerik özellikleri bakımından farklı olmasından dolayı öğünlerin çeşitlendirilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı. Narenciye ürünleri, kırmızı-mor ve sarı-turuncu renkli meyveleri, koyu yeşil yapraklı sebzeleri ve diğer renkli sebzeleri gruplandırıp, her gün bunlardan tüketilmesi gerektiğini belirten İnanç, şunları kaydetti: "Genellikle sebze tüketiminin ana öğünlerde, meyve tüketiminin ise ara öğünlerde yapılması daha faydalı olur. Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı. Meyveleri ise elma, ayva, nar ve armuttur. Brüksel lahanası ve kereviz kükürtlü sebzeler grubunda olduğu için güçlü bir kanser savaşçısı ve bağışıklık sistemi kurtarıcısıdır. Az pişirilmesi veya çiğ tüketilmesi gerekir. Demir yönünden zengin olan ıspanağın bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmıştır. Grip, nezle, astım gibi enfeksiyonlarda soğan ve sarımsağın birlikte tüketilmesi önemlidir. Çünkü her ikisi de kükürt içeriğinden dolayı güçlü antioksidanlardır ve savunma sistemini güçlendirirler."

HAVUCU RENDELEMEYİN

Şalgam ve kara lahananın, kalsiyum, demir, potasyum ve C vitamini açısından zengin besin maddeleri olduğunu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini vurgulayan Prof. Dr. İnanç, havucun da A, B1, B2 vitamini kaynağı olduğunu söyledi. İnanç, havucun salatada rendelenerek kullanılmasının B ve C vitamin kayıplarına neden olacağı için kalınca doğranıp hemen tüketilmesi gerektiğine dikkati çekti. İnanç, genel itibariyle sebzelerin besin değerinin kaybolmaması için az suyla, buharlı tencere veya toprak güveç kaplarda, zeytinyağıyla pişirmenin doğru olacağını vurguladı. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:01 Kasım 2013Yayınlanma Tarihi:05 Kasım 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.