GÖZÜNÜZDE BÜYÜTMEYİN

Mother Baby

Annelik zor iş deyip her şeyi büyütmekten vazgeçin. Başarabilirsiniz... İşte annelerden annelere öneriler..

 


Her annenin reçetesi diğerine uyacak diye bir kaide yok! Ama bazı şeyler gerçekten de tecrübeyle sabit. Tıpkı annenizin size 'Anne olunca anlarsın.' demesi gibi. Aranızda mutlaka ilk bebeğini kucağına almış olan anneler vardır. İlk günlerin sizin için nasıl da karmaşık ve yorucu geçtiğini tahmin edebiliyoruz. Ama zamanla sizler de anneliği tecrübe ediyorsunuz. Biz de işinizi biraz daha kolaylaştırmak için annelerimizden pratik birkaç öneri aldık. Bu önerilerin bir gün mutlaka işinize yarayacağına eminiz.

1. SAĞLIĞI İÇİN BURUN TEMİZLEYİCİSİ KULLANIN

Yasemin Uçar, 13 aylık Berk'in annesi.
"Yeni doğan bebeğiniz doğru şekilde nefes almayı bilmediği için burnunun içi sürekli dolu olur. Bu yüzden burnu kendi kendine temizlenmez. Ama alacağınız bir burun temizleyicisiyle bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz. Ben özellikle ilk aylarında oğlum Berk'in burnunu bu şekilde temizledim. Bunun için de vakumlu burun temizleyicilerini tercih ettim. Pratik ve temiz bir sonuç almak için birebir. Böylece hem siz hem de bebeğiniz rahat bir nefes almış alıyorsunuz. O da düzenli nefes alabildiği için keyifli bir uyku uyuyor."

2. UYURKEN BEBEĞİNİZİ MUTLAKA SICAK TUTUN
Yıldız Bayraktar, 3 yaşındaki Can'ın ve 11 aylık İlayda'nın annesi.
"Oğlum Can 8 aylıkken uyku düzeni tekrar bozulmaya başlamıştı. Altı temiz, karnı tok olduğu halde sabaha karşı uyanıyordu. Sorunu anlayamamıştım. Ama bebeklerin uyku düzenin kolaylıkla bozulabileceğini de biliyordum. Bunun için şöyle bir yöntem geliştirdim. Onu uyuttuktan sonra, biz de yatmadan önce Can'ın üzerine bir battaniye daha örtüyordum. Böylece sabaha kadar kesintisiz uyuyordu. İhtiyacı olan tek şey daha sıcak bir ortamdı. Ayrıca organik battaniye kullanmanızı öneririm. Oda sıcaklığının 22 dereceyi geçmemesi bebeğiniz için yararlı olur. Üşüyor diye odasını saunaya çevirmenize gerek yok."

3. YÜZÜSTÜ YATIRIN

Nilüfer Mert Curoğlu, 5 yaşındaki Cenk'in ve 14 aylık Elif'in annesi.
"Bebeğinizi ara sıra yüzüstü yatırın ya da yüzü yere bakacak şekilde kollarınızın arasına alın. Yatağa uzandığınızda siz ya da babası çocuğunuzu yine yüzüstü gelecek şekilde göğsünün üzerine yatırıp uyutabilirsiniz. Bu bazen ona anne karnındaymış hissini de verir. Eğer bebeğiniz etrafa gülücükler saçıp sevinç çığlıkları atıyorsa bilin ki bu pozisyon gerçekten miniğinizin çok işe yarıyor."

4. MEYVEDEN ÖNCE SEBZEYE ALIŞTIRIN

Dilek Gül, 3 yaşındaki Cem'in annesi.
"Bebeğinizi sebzeden önce meyveyle tanıştırırsanız daha sonra sebze yemeyi reddedebilir. Çünkü şekerli olan meyveyi her zaman sebzeye tercih eder. Ona her gün yeşil ya da turuncu sebzelerden yedirin. Bu yöntem oğlumda çok işe yaradı. Şu an 3 yaşında ve hala havuç kemirmeyi çikolataya tercih ediyor."

5. HAYIR DEMEYİ BİLİN
Hale Özyılmaz, 4 yaşındaki Ceren'in ve 2 yaşındaki Mert'in annesi.
"Çocukların nerede duracaklarını bilmeleri gerekiyor. Bu yüzden ara sıra 'hayır' kelimesini duymaları şart! Bazı anne-babaların çocuklarına karşı buldukları dahice yöntemleri kıskanmaya başlamıştım. Ceren yaşına göre gerçekten yaramız bir kız çocuğu. Kardeşini kıskanmaya devam ediyor. Böyle davrandığı zamanlarda istekleri karşısında benden ve babasından hayır cevabını alıyor. Geçenlerde kardeşinin parmağını ısırdı. Sonra da onu parka götürmemi istedi. Tabii ki götürmedim. Böylece hatasını anlamış oldu ve gidip kardeşinin parmağını öpmeye başladı."

6. YAPIŞKAN GÖZLERE KARŞI ANNE SÜTÜ
Elif SYeşilyurt, 4 aylık Caner'in annesi.
"Anne sütü yenidoğanlarda görülen yapışkan göz sorununu halletmek için mükemmel bir yöntem. Ayrıca bu yöntem her zaman gelişmekte olan ülkelerde küçük göz şikayetlerini tedavi etmek için kullanılmış.

Minik bebeğinizin birbirine yapışan kirpiklerinin üzerine damlatacağınız iki damla anne sütü 24 saat içinde bütün sorunu çözmeye yeter. İşe yaradığına emin olun. Çünkü ilk zamanlar ben de oğlum Caner'e bu yöntemi uyguladım."


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:28 Şubat 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.