Gözle iletişim gerçek oldu

Felçlilerin göz hareketiyle bilgisayar kullanması artık mümkün. Gözle iletişim artık gerçek oldu.

Felçlilerin göz hareketiyle bilgisayar kullanması artık mümkün. Gözle iletişim artık gerçek oldu.

İsveçli bilim adamlarının geliştirdiği ve artık Türkiye’ye de gelen cihaz, gözleri mause gibi kullanmaya imkan veriyor.

ENGELLİLER İÇİN SANAL DÜNYANIN KAPILARI AÇILDI

İsveç’te geliştirilen bir cihazla vücudunu hareket ettiremeyen engelliler, artık bilgisayar kullanıp sosyal medya uygulamalarına erişebilecek. Türkiye’de satışına yeni başlanan cihazın Türkiye distribütörü Caretta Yazılım yöneticisi Kemal Arslankeçecioğlu, cihazın infrared teknolojisi üzerine oturtulmuş bir göz-kontrol sistemiyle çalıştığını belirtti. Arslankeçecioğlu, cihazın kullanıcının gözüne saniyede 30 kere ışın gönderip topladığını, böylelikle kullanıcının ekran üzerinde nereye baktığını tespit edebildiğini ve baktığı programı açtığını anlattı.  Arslankeçecioğlu “Temelde bir bilgisayarı kullanabilme, konuşma kabiliyetini kaybetmiş bütün hastalarda bu cihazlardan yararlanabiliyoruz. Cihaza simkart da takılabiliyor ve böylelikle SMS atabiliyorlar. Acil durumlarda belli yerlere telefon açabiliyor. Sosyal paylaşım sitelerine bağlanabiliyor. TV kumandası olarak kullanabiliyor. Bunun dışında film seyretmek, müzik dinlemek gibi bir bilgisayarın gerçekleştirdiği bütün özelliklerden de yararlanabiliyor” dedi. Cihazın engelli çocuklarda da kullanılabildiğini anlatan Arslankeçecioğlu, doğuştan engelli olan ve okula gitme şansı olmayan çocuklara önce oyunlar vasıtasıyla belli noktaya bakmasının ve cihazı kullanmasının öğretilebildiğini kaydetti.

BEYİN NASIL ÇALIŞIR

STEPHAN HAWKİNG MODELİ

Fizikçi Stephan Hawking’in kullandığının bir benzeri olan cihazın, yatağa bağlı engelliler için yatağa ya da tekerlekli sandalyeye de monte edilebildiğini, fiyatının 7-16 bin euro olduğunu ifade eden Arslankeçecioğlu, öncelikle hareket edemeyecek şekilde engele yol açan hastalıklarla ilgili derneklerden bu cihazlara talep gelebileceğini söyledi. Dünyada 10 bin kullanıcısı olan cihaza Türkiye’den bir alıcı var. Cihaz, ALS, otizm, rett sendromu, serebral palsi, ağır romatizma hastalarına, nörolojik geriliği olan çocuklara, tramvatik beyin hasarı bulunanlara, kısmi ve omurilik felçlilerine hitap ediyor.

SAĞLIKLI İLETİŞİM KURMANIN YOLLARI

ÖZÜRLÜ MEMURLARA REHBERLİK DESTEĞİ

Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS) sonuçlarına göre atamaları yapılan engellilere, iş hayatına alışmaları ve doğru pozisyonda çalışmaları için her kurumda 5 kişilik heyet rehberlik edecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi “Bu heyetin görevi, memurun hem fiziksel anlamda yapabileceği işlerle ilgili durumunu hem de eğitim durumunu, belgelerini organize etmek olacak. Çalışma, bir bakıma kişinin özellikleriyle yapacağı iş arasında uyumlandırma programı olacak. Diyelim ki engelli atanacağı bir yerde bir işi yapamayacak ama özelliklerine uygun başka bir iş yapabilecek. İlk defa iş hayatına başlayacaklar. Bu heyetteki görevliler, engellilere tüm sorunlarıyla ilgili rehberlik edecek” dedi. HABERTÜRK

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:11 Ağustos 2012Yayınlanma Tarihi:23 Ağustos 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.