Görme engelini hafızasıyla yeniyor

18 yıldır santral memuru olarak görev yapan görme engelli 41 yaşındaki Ümmühan Aysu, engelini hafızasıyla yeniyor.

18 yıldır santral memuru olarak görev yapan görme engelli 41 yaşındaki Ümmühan Aysu,  engelini hafızasıyla yeniyor.

İzmit Belediyesi'nde 18 yıldır santral memuru olarak görev yapan görme engelli 41 yaşındaki Ümmühan Aysu,  yaklaşık bin telefon numarasını ezbere biliyor ve günde 800'e yakın telefona cevap veriyor. 3 yaşındayken geçirdiği ateşli hastalık nedeniyle görme yetisini yüzde 97  oranında kaybeden Ümmühan Aysu, 17 yaşında bir rehabilitasyon merkezine  kaydolarak okuma yazma öğrendikten sonra, ilköğretim ve liseyi dışarıdan bitirip  Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi'nde Kamu Yönetimi bölümüne girmeyi  başardı. Çalışmaya karar verdikten sonra 1994 yılında santral memuru olarak  girdiği İzmit Belediyesi'nde 18 yıldır bu görevi sürdüren Aysu, AA muhabirine  yaptığı açıklamada, okuma yazmayı 17 yaşından sonra öğrendiğini belirterek, görme  engeli nedeniyle kendisini anlayan ve kendisine yardımcı olacak öğretmen  bulamadığı için okuma yazma öğrenemediğini anlattı.

BEYİN NASIL ÇALIŞIR

Anne ve babasının çiftçilikle uğraşan ilk okul mezunu insanlar olduğunu  dile getiren Aysu, “Babam bana kalem defter alırdı. Okuma yazma öğretmek için  çabaladı. Sağ olsun bana o konuda çok destek verdi. Kendisine minnettarım ama  göremediğim için bu mümkün olmadı. Öğretmen, 'gelsin ders dinlesin' demiş. Ama  ben ders dinlemek değil, okuma yazma öğrenmek istiyordum. Öğretmenim de bir  engelliyle nasıl iletişim kurulur, nasıl ders verilir bilgisi olmadığı için  okuyamadım” dedi. Aysu, 17 yaşında rehabilitasyon merkezine giderek okuma yazma eğitimi  gördüğünü ve daha sonra Altı Nokta Körler Derneği'ne üye olduğunu ifade ederek,  okuyup çalıştıktan sonra belli bir yere gelerek insanlara faydalı olmayı  amaçladığını kaydetti. Çalışmaya karar verdikten sonra 1994 yılında İzmit Belediyesi'nde bu işe  başladığını anlatan Aysu, bunun kendisi için hiç kolay olmadığını ancak belediye  başkanından diğer yetkililere herkesin burada kendisine çok yardımcı olduğunu  dile getirdi. Aysu, engelli olması ve hayata tutunmak için verdiği mücadele nedeniyle  evlenmeye fırsat bulamadığını kaydederek, gittiği mesleki eğitim merkezleri,  insan kaynakları uzmanlığı, yönetici asistanlığı, iş ve insan ilişkileri,  pazarlama, dış ticaret, emlakçılık ve diksiyon gibi kurs ve seminerlerde 30  sertifika aldığını ifade etti. Kocaeli Valililiği Gençlik ve Spor İl Temsilciliği, Başiskele İlçesi Kent  Konseyi Proje Koordinatörü, istihdam sekreteri, İzmit Belediyesi Engelli Meclisi  Başkan Yardımcılığı gibi görevleri de yürütüğünü anlatan Ümmühan Aysu,  santraldeki görevini tüm zorluklara rağmen severek yaptığını bildirdi.

“MESAİ BAŞLAMADAN TELEFONLAR ÇALMAYA BAŞLAR”

Ümmühan Aysu, günde 800'e yakın telefona cevap verdiğine dikkati çekerek,  yaklaşık bin telefon numarasını da hafızasında tuttuğunu söyledi. İşe erken geldiği zaman, bazen mesai başlamadan telefonların çalmaya  başladığını aktaran Aysu, “Arayanların bir kısmı sinirli oluyor, hoş olmayan  konuşmalar yapıyorlar. Bazıları da belediyede işi olmayınca acısını benden  çıkarıyor. Tabi biz de insanız ama elimizden geldiği kadar insanlara güzel  davranmaya ve yardımcı olmaya çalışıyoruz” ifadesini kullandı. Aysu, santraldeki görevin çok basit gibi görünse de bir kurumun en önemli  faktörlerinden biri olduğunu ifade ederek, hataları en aza indirmek için elinden  geleni yaptığını kaydetti. DHA

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:25 Temmuz 2012Yayınlanma Tarihi:29 Temmuz 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.