Google muhabbete dahil olmak istiyor

Akıllı telefonu çıkarmadan internette arama yapmanın yolları var. Google masadaki muhabbete de dâhil olmak istiyor.

Akıllı telefonu çıkarmadan internette arama yapmanın yolları var. Google masadaki muhabbete de dâhil olmak istiyor.

Lisa Cericola geçenlerde New York'taki evinde bir parti verdi. Masada ızgara biftek ve chimichurri sosu, iPod'da Red Hot Chili Peppers vardı. Çok geçmeden bir anlaşmazlık çıktı. Grubun solisti "With burned shed it's a lovely view" mu diyordu, yoksa "With blood I shed alone with you" mu? Cericola, Blackberry'sini çıkarıp Google'da arama yaptı. (Cevap, "Scar Tissue" şarkısına ait, "With the birds I'll share this lonely view" dizesiydi.) "Bir şeyi hızlıca arayıp bulmak sohbete çok şey katıyor" diyor Cericola.

BAĞIMLILIK TEDAVİ MERKEZLERİ HAKKINDA BİLGİ ALIN

Anlaşmazlığı kısa yoldan böylece sonlandırmak hoşunuza gidebilir, ama aynı şeyi Google ve diğer teknoloji şirketleri için söylemek kolay değil. Onlar böyle eş-dost toplantılarında davetsiz misafirler gibi olduklarını biliyor ve eğlenceye katılmanın daha cana yakın yollarını bulmak istiyor. Bir sorunun cevabını internette aramak artık buluşmalarda yadırganmıyor gerçi, ama Google'da aramalardan sorumlu başkan yardımcısı Amit Singhal'ın sözleriyle bu, "bir yemekli toplantıda yine de tuhaf kaçabiliyor". Dolayısıyla geleceğe giden yol "bu tip sohbetleri sosyal bakımdan daha kabul edilir duruma getirmekten geçiyor". Bilgisayar bilimcileri buna "yaygın hesaplama" veya "zekâ takviyesi" diyor. Buradaki fikir, bilgisayarların günlük hayatımıza iyice girmesi ve kılımızı bile kıpırdatmadan onlardan istekte bulunabilmemiz. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Medya Labortuvarı'nda dijital bilgilerin günlük hayatla bütünleştirilmesini inceleyen akışkan arayüzey grubunun kurucusu ve direktörü Pattie Maes, "Her yerde ekranların olması veya insanların ekran taşımasından söz etmiyoruz. Buradaki ana fikir, telefon ve cihazların çevrede olup bitenden haberdar olması ve doğrudan konuyla ilgili bilgileri verebilmesi" diyor. Yeni iPhone'daki sesli asistan Siri'nin vizyondaki filmler, spor ve restoranlar hakkındaki soruları cevaplayabilmesi de bunun bir parçası. Microsoft sensörlü eldivenler, Xbox'taki Bing ses araması ve Kinect'teki hareket tanıma özellikleriyle jestleri ve sesleri anlayan bilgisayarlar konusunda deneyler yapıyor. IBM ise makinelere öğrenmeyi ve insanlarla etkileşmeyi öğretiyor. Fakat insanların ne tür (ve ne zaman) sorular sordukları hakkındaki kapsamlı araştırmalarıyla Google en önde yer alıyor. Şirketin iç kayıtlarına göre mobil aramalar yemek saatlerinde zirve yapıyor ve insanlar türlü konulardaki sorularını bilgisayarlardan çok mobil cihazlar üstünden soruyor.

İNTERNET BAĞIMLISI OLABİLİRSİNİZ

Bu tip aramaları kolaylaştırmak için Google Eylül'de Android telefon ve iPhone'lar için mobil arama uygulamaları devreye soktu. Bu yolla insanlar, bir konukmuş gibi Google'a sesli olarak soru sorup cevaplar alabiliyor. Şakaklarınıza yakın minik bir ekrandan internete girebileceğiniz gözlük çerçevesi Google Glass ise ileride elinizi cebinize atmadan sorularınıza cevap almanızı sağlayacak. Şirket mutfak veya yemek salonunun duvarına kurulabilecek ekranlar üstünde de çalışıyor. Google'da mobil aramalardan sorumlu mühendislik direktörü Scott Huffman, "Bizi heyecanlandıran bir sonraki adım, Google'ın ve ihtiyaç duyduğum bilgilerin odada yanı başımda olması. Örneğin, konuşurken, 'Baksana Google, bana şunu şunu söylesene' diyeceğiz ve ekran bize onun cevabını söyleyecek" diyor. Gerçi bu herkes i de heyecanlandırmıyor. Görgü kuralları üstüne yazan Helena Echlin, "Bu bana korkunç bir ters ütopya gibi geliyor" diyor. Yine de Echlin kabul edilebilir davranışlar konusunda fikrini değiştirebileceğini söylüyor. Çünkü beş yıl önce kimsenin yemekte cep telefonu kullanmamasını salık veren yazara göre "bugün masada telefonu yasaklamak için tam bir bağnaz olmak gerekir". THE NEW YORK TIMES

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:14 Kasım 2012Yayınlanma Tarihi:19 Kasım 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.