"GÖNLÜ ZENGİN" LAFI GERÇEK

Hurriyet.com.tr

Berkeley Üniversitesinden psikologlar Michael W. Kraus ve Dacher Keltner'ın yaptığı araştırma, ekonomik durumu iyi olanların vücut hareketlerinin, muhataplarına daha az açık olduklarını gösterdiğini ortaya koydu.

"Psychological Science" dergisinde yayımlanan ve Fransız Le Figaro gazetesinin internet sayfasında yer verdiği araştırma, sosyal statü göstergesi olarak kabul edilen kıyafet ve arabanın dışında, vücut dilinin de kişinin sosyal seviyesini açığa vurabileceğini gösterdi.

Araştırmacılar, birbirini tanımayan kişileri karşı karşıya getirerek filme aldı. Karşı karşıya geldiklerinde 100 katılımcının her birinin vücut dili gözlendi.

Gelir düzeyi iyi olanların dar gelirlilere göre karşısındakine daha az ilgi gösterdiği görüldü. Oda dışındaki gözlemciler, 60 saniye karşı karşıya duran kişileri gözlemledikten sonra, sadece vücut diline bakarak kişinin gelir durumunu sorun çekmeden tahmin etti.

Araştırma sonunda bilim adamları, karşı karşıya geldiklerinde zenginlerin kıpırdama, tırnaklarına bakma eğiliminin dar gelirlilerden daha fazla olduğunu ve bu kişilerin muhataplarıyla göz teması kurmaktan çekindiğini belirttiler.

Bununla beraber, araştırmacılar, dar gelirlilerin daha dikkatli olduğunu, muhataplarıyla karşı karşıya geldiklerinde kaşlarını kaldırdığını, konuya uygun olarak gülümsediğini ve göz teması kurmayı tercih ettiğini vurguladılar.

Zenginlerin, ayrıca, odada bulunan nesnelere dar gelirlilerle karşılaştırıldığında daha az dikkat ettikleri belirlendi.

Araştırmacılardan Kraus, dar gelirlilerin sosyal ilişkilere ihtiyaç duyduğunu belirterek, bu farkın hayvani içgüdülerden geldiğini ifade etti.

Keltner de, tavus kuşunun tüylerini kabartmasını örnek vererek, zenginlerin vücut hareketleriyle, karşısındakine "İyiyim. Size ihtiyacım yok" mesajı verdiğini, dar gelirlilerinse hayatlarını sürdürmek için sosyal ilişkilere gereksinim duyduğunu kaydetti.

Araştırmacı Keltner, komşular arasındaki sosyal bağlantıların, dar gelirlilere, çocukların bakımı ya da ulaşıma ilişkin sorunları çözmek için yardım ettiğine dikkati çekti.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:09 Mayıs 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.