Gırtlak kanseri hastalarının yüzde 99'u bağımlı

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Topuz, gırtlak kanseri hastalarının yüzde 99'unun sigaraya 15-16 yaşında başlayan kişilerden oluştuğunu söyledi.Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Topuz, gırtlak kanseri hastalarının yüzde 99'unun sigaraya 15-16 yaşında başlayan kişilerden oluştuğunu söyledi. girtlakkanserTopuz, ses teli rahatsızlıklarının, üşütmelere bağlı enfeksiyonlar, tümörler ve meslek hastalıkları olarak karşılarına çıktığını belirtti.

SİGARAYI KOLAYCA BIRAKMANIN YOLLARI

Sigaranın birçok hastalığının oluşmasına neden olduğunu kaydeden Topuz, sigara içen hastaların gırtlak kanseri potansiyeli olan hastalar grubunda bulunduğunu bildirdi. Genç yaşlarda sigaraya başlayan kişilerde gırtlak ve akciğer kanseri oluşma riskinin yüksek olduğuna işaret eden Topuz, şöyle devam etti: "Sigaraya 15-16 yaşında başlayan ağır içiciler, gırtlak kanseri hastalarının yüzde 99'unu oluşturuyor. Eğer bu kişiler alkol de alıyorlarsa bu etki katlanıyor sonrasında problemler ortaya çıkıyor. Bu hastalarda, yani kronik içicilerde ses kısıklığı varsa bir an evvel doktora gelmek zorunda. Tedavili, tedavisiz 15 gün içinde geçmeyen bir ses kısıklığında mutlaka bir uzmana başvurulması gerekir. Geç kaldıkları takdirde hastalık kanserse ilerler, önce ses telinin birine daha sonra diğer ses telini, ardından da gırtlağı tutar. Biz bu hastaları ameliyat ettiğimizde maalesef, hem ses hem de nefes gidiyor. Bu kişiler, hastalıktan kurtarabilmek için gırtlağını feda etmek zorunda kalıyorlar. O nedenle erken tanı çok önemlidir. Hem sesiniz, nefesiniz korunsun hem de yemek yerken sıkıntınız olmasın."

"ÖĞRETMEN, ŞARKICILAR RİSK GRUBUNDA"

Topuz, öğretmen, şarkıcı, ev hanımları ve seyyar satıcılarda olan ses kısıklığının daha farklı bir rahatsızlık olduğunu belirtti. Bu kişilerin, rahatsızlıklarının ses tellerini yanlış kullanmalarından kaynaklandığını ifade eden Topuz, "Örneğin, ses telleriniz soğuk algınlığı gibi nedenlerle hassasken biraz bağırdığınızda, ses tellerinde küçük bir baloncuk oluşur, sonra polibe dönüşür. O dönemlerde 'sesim kısık çıkıyor' diye üzerine yüklenmemek lazım. Bağırarak kendini ifade etme ya da duyurma yanlıştır" diye konuştu. Topuz, ses nodüllerinin ise bir tür nasır olduğunu, nodüllerin daha çok kadın hastalarda görüldüğünü söyledi. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:11 Ekim 2013Yayınlanma Tarihi:16 Ekim 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.