Gen tedavisiyle koku alabildiler

Gen tedavisiyle, koku alma yetisini kaybeden fareler koku alabildi.

Gen tedavisiyle, koku alma yetisini kaybeden fareler koku alabildi.

Michigan Üniversitesi'nden Dr. Jeffrey Martens ve ekibinin, hücre yüzeyinde yer alan sil adlı uzantıların olmaması nedeniyle koku almayı engelleyen anozmi adlı genetik bozukluğa sahip fareler üzerinde yaptığı gen tedavisi başarılı oldu. Bozukluğun, IFT88 proteininin eksikliğinden kaynaklandığını belirten bilim adamları, bir grip virüsüne, içinde IFT88 bulunan normal gen dizilerini yerleştirdi.

BEYİN NASIL ÇALIŞIR

3 gün süren tedaviden sonra farelerin hücrelerinin yüzeylerinde siillerin büyüdüğü, beynin koku almadan sorumlu bölgesinin uyarıldığı ve hayvanların bozukluk nedeniyle iyi olmayan yeme alışkanlıklarının değiştiği görüldü. İki hafta sonra ise farelerin kilo aldığı görüldü ve koku almaya ilişkin sinir hücrelerinin faaliyetinde iyileşme belirlendi Bilimadamları, bu gelişmenin, insanlardaki doğuştan gelen koku alamama rahatsızlığının yanı sıra böbrek, göz gibi organlardaki bazı hastalıkların tedavisine ışık tutabileceğini vurgularken, tedavinin insanlarda uygulanması için  zaman gerektiğini belirtti. Araştırma "Nature Medicine" dergisinde yayımlandı. AFP

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:05 Eylül 2012Yayınlanma Tarihi:20 Eylül 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.