FEDAKÂRLIKTA SINIRA DİKKAT!

Şaban Özdemir (NPGRUP)

Rektör Tarhan insanlar arasındaki fedakarlıkta bir sınır olmalı diyor ve uyarılarda bulunuyor.

 


Fedakarlığı insanın kendisinde olan özellikleri karşısına verebilmesi olarak tanımlayan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, karşılıklı ve karşılıksız olmak üzere iki türlü fedakarlığın olduğunu ifade ediyor. Tarhan ideal olanın karşılık beklemeden fedakarlıkta bulunmak olduğunu belirtiyor ancak bunun kolay olmadığının da altını çiziyor.

Rektör Tarhan;

FEDAKARLIK BAZILARINI YANLIŞA TEŞVİK EDER


"Karşılıksız fedakarlık yapmak karşı taraftaki insanın kişiliğine göre değişir. Eğer fedakarlık yapılan kişi, fedakarlığı aldığı zaman fazileti artıyorsa o fedakarlık amacına ulaşmıştır ama fazileti artmıyor, nankörlüğü, bencilliği artıyorsa, o kişiye fedakarlık yapmak doğru değil. Böyle bir kişiye fedakarlık yapmak o kişiyi daha çok yanlışa teşvik eder.

FEDAKARLIK SEVGİNİN GÖSTERGESİDİR

Bir insan seviyorsa, rahatından, zevkinden, eğlencesinden vs. fedakarlık yapabilir. Ama kişi fedakarlıklar yapamıyorsa kendisini daha çok seviyor demektir. İnsanın kendisini sevmesi doğal bir duygudur. Çünkü fıtratı gereği ben merkezcidir ve doğumundan itibaren her şeyi ben merkezli algılar. İlk zamanlar her şeyi kendisi ve diğerleri şeklinde algılayan çocuk büyüdükçe her şeyi kendisi ve annesi diye algılar. Sosyal olgunlaşma gerçekleştikçe, sevgi yatırımını annesi dışındaki diğer unsurlara örneğin oyuncaklara, diğer aile bireylerine yapmaya başlar. Sonuçta kişi kainatın var oluşuna yönelir. Yani ben merkezli sevgiyle başlayan süreç kainatın yaratıcısını sevme arasında bir gelişim gösterir. Bu süreç içerisinde primer narsizm dediğimiz kişinin kendini sevmesi de vardır.

NARSİZM VE NERGİS ÇİÇEĞİ BAĞLANTISI


Bilindiği gibi narsizm duygusu adını nergis çiçeğinden alıyor. Nergis, suyun kenarında açan ve aşağıya doğru boynu bükük bir çiçektir. Bu nedenle başı suya doğru bakar ve suya görüntüsü vurur. Narsist insanlar da sabahtan akşama kadar sudaki aksına bakan nergis çiçeği gibi sürekli aynanın karşısında kendisini seyreder. İnsan çocukluktan itibaren olgunlaştıkça kendisi ile başkaları arasında sevgi dengesini kurabilecek yeteneklere sahip olsa da bu yeteneklerini kullanması kolay değildir. Çocuksu karaktere sahip insanlar genelde ben merkezci olurlar. Ben merkezli kişiler 'hoşlandığım, çıkarıma olan şey iyidir, diğerleri kötüdür' gibi bir yaklaşım içerisine girerler. Narsist kişileri bu yüzden övmemek gerekir. Çünkü övüldükleri zaman egoları daha çok kabarır.

FEDAKARLIĞIN SINIR KİŞİLİĞE GÖRE AYARLANMALI

Fedakarlığın sınırları, tamamen fedakarlık yapılan tarafın kişiliğine göre ayarlanmalıdır. Karşı taraf nankör bir kişi değilse, ona yapılacak fedakarlıkta sınır yoktur. O kişide verilenler amacına ulaşır. Eğer verilenler amacına ulaşırsa zaten fedakarlığı alan değil, yapan kazançlıdır. Bir kişi nankörse, küstahsa, hep kendi çıkarlarını düşünüyorsa, böyle bir kişiye yapılan fedakarlık, mecburiyetin dışına çıkmamalı. Çünkü bu kişiler hep kendilerine hayranlık uyandırmak ve hep almak isterler. Fedakarlığı aldıkları zaman bunu veren kişiyi de küçük ve saf gibi görmeye başlarlar. Böyle kişilere karşı fedakarlığa sınır koymazsak o kişinin egosunu iyice şişirmiş ve kendini daha çok beğenmesine neden oluruz."


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:13 Ağustos 2011Yayınlanma Tarihi:02 Ağustos 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.