Fazla kilo ve sigara kalp riskini artırıyor

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun Dursunoğlu, 40 yaşını aşmış, kilolu, sigara içen bir kişinin kalp krizi geçirme riskinin yüksek olduğunu söyledi.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun Dursunoğlu, 40 yaşını aşmış, kilolu, sigara içen bir kişinin kalp krizi geçirme riskinin yüksek olduğunu söyledi.

SİGARA BAĞIMLILIĞINDAN KURTULUN!

Dursunoğlu, koroner kalp hastalığının Türkiye'de çok yaygın bir rahatsızlık olduğunu, yılda 140-150 bin kişinin daha bu hastalığa yakalandığını belirtti. kalp_sigaraAilesinde koroner kalp hastalığı ve koroner yetersizliği olanların 30 yaşından sonra mutlaka kontrol edilmesi gerektiğine dikkati çeken Dursunoğlu, şöyle konuştu: “Türkiye'de şu anda 3,5 milyon koroner kalp hastası bulunuyor. Yılda yaklaşık 190 bin kişi bu hastalık nedeniyle hayatını kaybediyor. Yeme içme alışkanlıklarına bağlı olarak bölgeden bölgeye kalp krizi riskleri değişiklik gösteriyor. Yapılan araştırmalarda Türkiye'deki kalp krizi riski oranları ile Avrupa'daki oranlar benzerlik göstermektedir. 40 yaşını geçmiş, kilolu, sigara içen bir kişinin kalp krizi geçirme riski yüksektir. Kalp, vücuda her atımda 80-90 mililitre kan fırlatıyor. Kalbimiz dakikada ortalama 70-80 kez atım yapıyor ve bir yetişkin için bu atım 60-100 arasındadır. Kalp krizinin nedenleri arasında erkek olmak, ilerleyen yaş, kilolu olmak, hipertansiyon hastası olmak, şeker hastalığının olması, sigara içiyor olmak, alkol kullanmak ya da çok sayıda fiziksel hareket yapmamak yer alıyor. Bu risk faktörlerinden farklı olarak genetik faktör, aile öyküsü erken yaşta kalp krizi geçirmeye sebep olabilir.”

“KALP KRİZİ GEÇİREN BİR KİŞİ ANINDA ÖLEBİLİR”

Kalp krizi geçiren bir kişinin anında ölebileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Dursunoğlu, erken teşhis ile koroner damardaki tıkanıklığın giderilmesinin ölüm riskini azaltacağına işaret etti. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:27 Şubat 2013Yayınlanma Tarihi:02 Mart 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.