Fazla kalori yakmanın püf noktası

Uzun bir süredir, formda kalmak ve zayıflamak için çok fazla zorlayıcı hareketler önerilmiyordu. İşte spor yaparken daha fazla kalori yakmanın püf noktası.

Uzun bir süredir, formda kalmak ve zayıflamak için çok fazla zorlayıcı hareketler önerilmiyordu. İşte spor yaparken daha fazla kalori yakmanın püf noktası.

Fakat uzmanlar artık çok kısa aralıklarla da olsa biraz zorlayıcı hareketlerin yapılmasını söylüyor. Amerikalılar ilk kez bu tür bir antrenmanın bedenin enerji sarfiyatı üzerindeki etkisini ölçtü. Buna göre toplam 25 dakikalık çalışma sırasında sadece beş kez 30 saniyelik maksimum bedensel faaliyet, bundan sonraki yirmi dört saat içinde 200 kilokalori daha fazla yakılmasını sağlıyor. Colorado’da “Integrative Biology of Exercise VI” konferansında bildiri sunan araştırmacılar, bu şekilde spor yapıldığında, haftanın birkaç günü 200 kalori fazladan yakılır ve insanlar her yıl aldıkları beş yüz gram ila bir kilodan uzak durabilirler diyor. Kyle Sevits ve ekibi (Colorado Üniversitesi) önce yaşları 25 ile 31 arasında değişen beş sağlıklı erkekte, bedenin dinlenme halindeki bazal metabolizmasını ölçmüş. Katılımcılara bundan önce metabolizmayı ayarlayıcı yiyecek verilmiş. Tüm katılımcılar sonraki iki günü solunan havayı analiz eden özel bir odada geçirmiş. Bedensel etkinlik, yiyecekte ne kadar miktarda kimyasal enerjinin atmosferik oksijenle suya ve karbondioksite reaksiyon gösterdiğini değiştiriyor. Katılımcılar birinci gün TV izleme veya bilgisayar kullanma gibi neredeyse hiç bedensel etkinlik gerektirmeyen işler yaptıktan sonra, ertesi gün bunlara ek, belli aralıklarla egzersiz bisikletinde beş kez otuz saniyeliğine çok hızlı pedal çevirmiş. Bu zorlayıcı hareketlere her seferinde dört dakikalık ara verildiğinde daha yavaş pedal çevirmeye devam etmişler. Etkin oldukları günde ortalama 200 kilokalori fazladan yakmışlar ki toplam 22,5 dakikalık antrenman süresinde topu topu 2,5 dakika çok hızlı pedal çevirmişler. CUMHURİYET BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:29 Ekim 2012Yayınlanma Tarihi:31 Ekim 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.