FAST FOOD BİR HASTALIK

DHA

Uzmanlar uyarıyor:  Fast food hayatımıza yerleşiyor. Bu sosyal bir hastalık. Aileler çok dikkat edin!

 


Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Gülümser Heper, geleneksel gıda anlayışından ve pişirme yöntemlerinden vazgeçildiğini söyledi. Prof.Dr. Heper, "Fast food gıda anlayışı yerleşmiş durumda. Bu sosyal bir hastalıktır. Yeme alışkanlığını değiştirerek bir pazar oluşturmak, gerçek bir katliamdır" dedi.

Yemek alışkanlığının değişmesinin şişmanlığa neden olduğunu belirten Prof.Dr. Heper, "Akciğer hastalıkları, hareket kısıtlılığı, kadınlarda rahim kanserlerinin dahi kiloyla doğrudan bağlantısının olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca şişmanlığın neden olduğu hastalıkların arasında yüksek tansiyon da var. Yüksek tansiyon, dünyada kalp damar hastalıklarından ölümlerin birinci sebebi. Kalp damar hastalıkları dediğimizde bu sadece kalp değil, beyin damar hastalıkları da buna dahildir. Şeker hastalığı da şişmanlıkla alakalıdır" diye konuştu.

Prof.Dr. Gülümser Heper, kilonun toplumsal boyutta sosyal bir hastalık olduğunu belirterek, "Az gelişmekte olan ülkelerde yaşam stili, standart yemek yeme alışkanlığı bizim gibi toplumların başında ciddi bir beladır. Geleneksel gıda anlayışımızdan ve pişirme yöntemlerinden vazgeçtik" dedi. Japonya, İsveç, Norveç ve Amerika'nın geleneksel pişirme yöntemlerine dönüş yaptığına dikkat çeken Prof.Dr. Heper, "Bizde ise tam aksine fast food gıda anlayışı yerleşmiş durumda. Bu sosyal bir hastalıktır. Yeme alışkanlığını değiştirerek bir pazar oluşturmak, gerçek bir katliamdır. İnsanların ölümüyle alakalı olduğu için bu kadar ağır konuşuyorum" diye konuştu.

Fast food sorununun politik boyutunun da bulunduğunu ve hükümetlerin kararlarıyla bunun çözülmek zorunda olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Gülümser Heper, "Çocuklarımız, öğrenciler okuldan çıkıp fast food salonlarına gidiyor. Bazı okullarda okul kompleksinin içinde fast food imkanı sunuluyor. Geleneksel pişirme yöntemlerine dönmek zorundayız" dedi.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:12 Mayıs 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.