Facebook narsizmi besliyor

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Facebook'un iyi ya da kötüye kullanımın kişiye bağlı olduğunu açıklayarak, aksi kullanımı halinde Facebook'un narsizmi beslediğini söyledi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Facebook'un iyi ya da kötüye kullanımın kişiye bağlı olduğunu açıklayarak,  aksi kullanımı halinde Facebook'un narsizmi beslediğini söyledi.

Her insan egosunun övülmesini ister diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, benlik algısıyla benlik olgusunun ayrımını kişilerin dikkat etmesi gerektiğini söylüyor. Facebook'un aslında tarafsız olduğunu iyi ya da kötüye kullanımın kişiye bağlı olduğunu vurgulayan Tarhan aksi kullanımı halinde facebook'un narsizmi beslediğini söyledi. Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Sosyal Etkinlik Kulübünün düzenlediği "Biyolojik Psikiyatri ve Sosyal Psikiyatri İkilemi" isimli konferansta, kullanım alanı günden güne artan Facebook tehlikesine de dikkat çekti. Öğrencilerin Facebook tehlikeli mi? Sorusu üzerine Rektör Tarhan;

3 F- 4F OLDU…

Popüler kültürde toplumu etkilemede yöneticilerin 3 silahı vardı. Futbol, Film, Festivaldi. Bu üç alanda yöneticiler toplumu yönlendirebiliyordu. Son zamanlarda buna bir yenisi eklendi 4'üncü F. Facebook.

FACEBOOK NARSİSTLİK EĞİLİMİ BESLİYOR

Ego aslında herkeste olan bir şey. Doğal bir duygu. Egosunun övülmesini herkes ister. Ancak bu duygu geldiğinde kişi benlik algısıyla benlik olgusunun ayrımını yapabilmesi gerekir. Narsist kişi kendisini hastalık derecesinde sever. Kendini herkesten özel ve üstün, önemli görür. Bu kişilerin egosu dolayısıyla övgüyle beslenir daima. Eleştiriye duyarsızdırlar. İşte bu noktada Facebook önemli bir hale geliyor. Bu kişilerdeki narsizmi facebook besleyebiliyor. Tam tersi de söz konusu olabiliyor. Eğer bir kimsede ciddi sorgulayıcı geri dönüşler oluyorsa eğitici de olabiliyor facebook. Bir anlamda zararsız. Facebook'u hangi amaçla kullanmanıza bağlı. İyi yönde kullanıldığında olumlu, aksi halde kişiye zarar verebiliyor.

FACEBOOK'A AHLAK KATMAK GEREKİYOR

Günümüzde sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte yeni bir tanım da gelişti ego sörfleri. Kişi ismiyle saatlerce internette taramalarda bulunabiliyor. İsminin nerelerde kullanılıp kullanılmadığına bakıyor. Böyle kişiler kendini dünyanın merkezinde gören kişiler. Bu davranışlarla birlikte kişi kendini dünyanın merkezinde görmeye devam ediyor. O nedenle kişi eğer duygu yatırımını kendine yöneltirse o kişi bencil oluyor. Kendi egosunu kutsallaştırıyor. İnsanın taptığı şey kutsalıdır çünkü. Batının hastalığı şeklinde yayılıyor bu. Egosunu birinci sırada tutanları Facebook bekliyor maalesef. Facebook'a ahlak katmak gerekiyor bunu yaparsak korkmayalım… Şaban Özdemir (NPGRUP)

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:22 Mayıs 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.