Facebook konumunu korumaya çalışıyor

Bu makaleyi Jenna Worthman, Vindu Goel ve Nicole Perloth yazdı. Evan Spiegel, şirketi Snapchat'in geleceğine baktığında Facebook'u göremedi. Bu makaleyi Jenna Worthman, Vindu Goel ve Nicole Perloth yazdı. Evan Spiegel, şirketi Snapchat'in geleceğine baktığında Facebook'u göremedi. facebookGördüğü başka bir şeydi, çok daha büyük bir şey; Facebook olmadan da varlığını sürdürebilen bir sosyal ağ. Gerçi Facebook hâlâ en büyük sosyal medya kuruluşu ve birçok genç firma için hala cazip bir damat adayı. Snapchat'in Facebook'u geri çevirmesinin bir nedeniyse herhalde Facebook'un vermeye hazır olduğu milyarlarca dolardan daha fazlasını kazanabileceğini düşünmesiydi. Fakat bu reddiyeci tavır, Facebook'un ağa bağlanan insanlar için değişmez bir platform olmaktan çıkabileceğinin de bir habercisi. Sosyal medyanın değişen dünyasında Snapchat gibi yenilerin hızlı yükselişi, insanların nasıl ve nerede vakit geçirecekleriyle ilgili tercihlerinde de değişimler olacağını düşündürüyor. Aynı tavır teknoloji sektöründe Facebook'un artık farklı algılandığını da gösteriyor. Eskinin küçük ve genç şirketi dev bir firmaya dönüşürken, kendilerini devrimci olarak gören yeni genç firmalar onun şimdiki boyutunu itici buluyor.

İNTERNET BAĞIMLISI OLMAYIN

Çoğunun Facebook'a alternatifler geliştirmeye çalışması da cabası. Sitenin sosyal medyadaki üstünlüğüne rağmen bazı istatistikler, en azından kimi kullanıcılar için, Facebook bağımlılığının artık bıkkınlığa döndüğünü gösteriyor. Pew araştırma kuruluşunun İnternet ve Amerikan Yaşantısı Projesi adlı çalışmasına göre kullanıcıların çoğunluğunun, içeriğinin bezdiriciliği ve gereksizliği yüzünden birkaç hafta boyunca siteye giriş yapmadığı dönemler olmuş. Facebook'a ilk ivmesini veren ve önemli bir grup oluşturan 18-29 yaş aralığındakilerin yüzde 38'i de bu yıl siteye daha az vakit ayırmayı düşündüklerini söylemiş. Facebook bıkkınlığı, sitenin platformu üstüne uygulamalar geliştiren kişi ve kurumlara da sızmış olabilir. Firma, bu geliştiricilerle olan çalışma ilişkileriyle işlerini yürütüyor. İlk yıllarında Facebook, Zynga gibi oyun üreticileri dahil, uygulama geliştirenlere büyük özen gösteriyordu. Fakat sonra kuralları değiştirdi ve uygulamaların yaygınlık kazanmasını zorlaştırdı. Son dönemlerdeyse şartları yine iyileştirerek geliştiricileri kendine çekmeye çalışıyor. Dev şirketler için yeni büyüme kaynakları bulmak kolay değildir. Facebook yöneticilerinin yöntemi de satın almayla büyümeyi beslemek. Dolayısıyla başarının devamı için potansiyel hedefleri belirlemek önemli. Facebook, girmek istediği alanlarda başarıya ulaşan genç şirketleri tespit etmekte şimdiye kadar isabetli davrandı. 2 012'de 1 milyar dolar gibi bir paraya satın aldığı fotoğraf paylaşım uygulaması Instagram bunun bir örneğidir. O günlerde 30 milyon kullanıcısı olan Instagram'ın şu an 150 milyonu aşkın üyesi var ve son olarak kullanıcıların fotoğraf akışında ilk reklamlar da görünmeye başladı. İki şirket birbiri için uygun adaylardı, fakat Facebook'un Snapchat'e uygunluğu tartışmalı. Bir mobil mesaj uygulaması olan Snapchat geçiciliğe ve mahremiyete dayanıyor. Facebook'sa kullanıcıları daha çok paylaşmaya çağırıyor. Onun Snapchat'e talip olması sanki daha çok bir yenilikçiliğe dönme çabası. Çünkü genç kullanıcıların tercihi dolayısıyla Snapchat (şirkete her gün Facebook kadar fotoğraf işlediğini belirtiyor) üstünlüğü ele geçirebilir. 4chan'ın kurucusu, 25 yaşındaki Christopher Poole, Facebook'un Snapchat'i ısrarla almak istemesinin bir kimlik bunalımı belirtisi olabileceğini aktarıyor. Onun sözleriyle, "Facebook mevcut kimliğine bir alternatif mi geliştirmek istiyor, yoksa kendi kaptan köşkünü bir tehdit olarak gördüğü için onu terk etmeyi mi düşünüyor?" THE NEW YORK TIMES

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:02 Aralık 2013Yayınlanma Tarihi:04 Aralık 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.