Facebook bizi nasıl mutlu ediyor

Aşırı internet kullanımı bağımlılığa dönüşerek insan psikolojisini etkiliyor. Facebook bizi nasıl mutlu ediyor merak ettiniz mi?

Aşırı internet kullanımı bağımlılığa dönüşerek insan psikolojisini etkiliyor. Facebook bizi nasıl mutlu ediyor merak ettiniz mi?

Masaüstü hantal bilgisayarlarla başlayıp cebe giren akıllı telefonlarla hayatın her alanına nüfuz eden internet, insanoğlunun iletişim şeklini ve beyin fonksyonlarını değiştiriyor. Aşırı internet kullanımının bağımlılığa dönüşerek insan psikolojisi üzerindeki derin etkisini ele alan El Cezire sitesi konuyla ilgili son bulguları derledi. Maryland Üniversitesi Medya ve Kamu Araştırmaları Merkezi ‘Bağlantısız 24 Saat’ projesi kapsamında bir gün boyunca bilgisayar, akıllı telefon ve hatta iPod bile kullanmalarına izin verilmeyen öğrencileri inceledi. Öğrenciler en çok telefonlarından vazgeçmekte zorlandılar. Merkezin direktörü Susan Miller “Akıllı telefon modern zamanların İsviçre çakısı” diyor. İnternete giremedikleri süre boyunca denekler ‘depresif, yalnız, sıkılmış ve konsantrasyonlarının düşük olduğunu’ söylediler. Deneklerde fiziksel sıkıntılar da baş gösterdi. Fakat öğrenciler “mesaj ve maillere cevap vermedikleri için geçerli bir bahanelerinin olmasından’ ötürü mutluluk duyduklarını belirttiler.

SANAL BAĞIMLILIKLA İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

-  İnternet bağımlılığından kurtulmak isteyenlere gene internet üzerinden yardım eden FaceAnonymous sitesinin kurucularından Siavosh Araste’ye göre Facebook beyinde dopamin salgılatan ödüllendirme sistemine göre dizayn edildİ. Araste “Facebook’a girdiğinizde hayal kırıklığına uğrama ihtimaliniz çok az. Genelde ya biri mesaj atmıştır, ya da biri iletinizi beğenmiştir” yorumunu yapıyor. -  Stanford Üniversitesi’nden Elias Aboujaoude “İnternet kişiliğimizin narsisizm, ahlaksız davranışlara eğilim gibi kötü yönlerinin ortaya çıkmasına zemin hazırlayarak davranışlarımızı etkiliyor” diyor. MİLLİYET

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:21 Şubat 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.