EYVAH ALZHEIMER MI OLDUM

DR. BAŞAR BİLGİÇ

Belli bir döneme kadar hastalarda farkındalık oluyor çünkü bazı şeyleri yapamadığının farkına varıyor. Mesela para işleriyle ilgili eskisi gibi karar veremediğini biliyor. Unutkanlığının yaşamını etkilediğini birebir görüyor ve çoğu kez de bundan utanıyor. Sağlıklı akranlarına göre bazı şeylerin ters gittiğini görebiliyor.

Tepkileri ne oluyor bu durumda?

Tepki ise hastadan hastaya değişiyor.  Bazısı unutkanlığını kabul etmiyor ve 'benim bir şeyim yok' diyor ama kendi kabuğuna çekiliyor. Çünkü rutin işlerini  sürdürürse hastalığı aşikarlaşacağı için evden dışarı çıkmamaya başlıyor. İşi gücü varsa onları bırakıyor, hobilerini yavaş yavaş terk ediyor Bir grup  hasta böyle yapıyor, bir başka grup ise hastalığına çok üzüldüğünden reaktif olarak bir depresyon yaşıyor. Depresyon işin içine girince bu sefer tablo daha ağırlaşıyor. Bu durumda, sanki orta evredeki hasta, ileri evre hasta gibi gözüküyor ya da erken evredeki bir hasta olduğundan daha ağır bir durumda gözüküyor. Depresyon fark edildikten sonra bunu ortadan kaldırmak mümkün.  Tedavisi iyi de seyrediyor yeni dönemdeki psikiyatri ilaçları ile.

Bazı hastalar ise çok ciddi tepkiler verip saldırganlık yapıyor, sinirli oluyorlar, yerinde duramaz evhamlı hal alıyorlar. İşin karmaşık tarafı şu ki, hastalıktan dolayı da psikiyatrik bulgular oluyor. Örneğin Alzheimer hastalarının, hastalık öncesi depresyon yaşamaları da çok sık görülen bir durum.  Henüz unutkanlık ortada yokken bildiğimiz depresyon hastalığının çıkması çok sıktır. Hastalık ilerledikçe, erken ya da orta evrede aynen şizofrenlerde olan psikokotik belirtiler de olur.  Mesela eve hırsızlar gelir her şeyi çalarlar, hasta odada gördüğü biriyle konuşabilir. Halüsinasyon ve hezeyanlar Alzheimer hastalığından dolayı ortaya çıkabiliyor. Bunların tedavisi psikiyatrik ilaçlar ve Alzheimer ilaçları ile mümkün. Psikiyatrik hastalıklar nörolojik hastalıklara göre tedavisi daha kolay hastalıklar.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:13 Ocak 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.